Din păcate, la fel ca toată România, județul Timiș nu face excepție în ceea ce privește situația victimelor violenței domestice. Anul acesta, în mai mult de jumătate din cazurile raportate, plângerile au fost retrase de către victime.
Mâine, 25 noiembrie, este Ziua Internațională pentru Combaterea Violenței Împotriva Femeilor. În acest context, consiliera județeană USR Laura Boldovici a întrebat care este situația în Timiș, la ședința ordinară de plen a CJT. Cristian Moș, vicepreședintele coleg de partid și care a preluat recent Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Timiș. ”Au fost 49 de sesizări și 19 cazuri confirmate”, a spus Moș. Boldovici a întrebat dacă în 30 de cazuri, reclamațiile au fost cumva false, dar a aflat că situația e mai complexă.
Elena Micicoi, consilieră județeană PRO România, a explicat situația, deoarece a lucrat într-un proiect similar. „Cele care nu sunt confirmate sunt cazuri în care și-au retras, marea majoritatea, plângerea. Problema cea mai mare la noi este că victimele nu au curaj să meargă până la capăt. Nu cer efectiv protecția statului, depun plângere, dar după aceea abuzatorul are asupra lor putere de convingere, le aduc înapoi în familie, unde abuzurile continuăm bineînțeles. Dar ele își retrag plângerile, iar cu forța, din păcate, nu le poți boliga să continue”, a spus Micicoi.
Liberala Sorina Ciurlea a propus ca CJT să dea bani școlilor pentru proiecte educaționale, ca eleivi să știe de mici să nu e acceptabil să lovești o femeie. ”Aș vrea să propun consiliului județean să prevedem bani pentru programe de conștientizare li informare,, în mediul educațional, de pildă, pe agenda culturală. am putea să propunem să vină cu proeicte pe tema violenței domestice”, a propus Ciurlea.
În Timiș există șase locuri în locuințele protejate, pentru femei și copiii lor, scoși din familii violente. Numărul lro va crește la 12.