DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 12 iunie, la nivel național se va marca ”Noaptea Muzeelor”, iar cele trei muzee din Timișoara s-au pregătit așa cum se cuvine pentru acest eveniment. La Muzel Banatului va avea loc chiar un nou Maraton al vaccinării.

Sub egida ”Rondul de Noapte. Maratonul Vaccinării de la Muzeul Național al Banatului” , la Muzeul Național al Banatului, echipa care a organizat și Maratoanele de la Centrul Regional de Afaceri Timișoara ”revine”. De data aceasta, vor fi disponibile ca la al doilea maraton, ambele vaccinuri, Pfizer și Johnson&Johnson, iar intervalul maratonului va fi între orele 15-3, la fel ca programul evenimentului. Seara va fi una plină de spectacole cu muzică. De la ora 19 începe muzica istorică, iar de la 21,30 urmează ”Peregrinii” , pentru ca de la 22,30 să fie un spectacol dedicat epidemiei de ciumă, ”Amor Flammis – Dr. Schnabel, Pest Medicus”. De asemenea, de 20,30, tot în curtea Bastionului Theresia va avea loc spetacolul de dans contemporan ”Je suis Giselle”.

La Muzeul Banautlui vor fi disponibile și expozițiile Patrimonium 2020”; Politehnica Centenar, The Taranterra Project, expoziție de tarantule vii, parte din cea mai mare colecție de profil din țară, dar și expoziția permanentă din Muzeul Ștefan Popa Popas. Accesul la eveniment se va face cu dovada vaccinării, un test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau un test rapid antigen nu mai vechi de 24 de ore.

La Muzeul Satului, vor fi mai multe expoziții în aer liber, deschise până la ora 24. Pe Aleea Principală, vor fi expuse obiectivele Vama Timișoara, Bata, Căpâlnaş, Jupâneşti, Birchiș, Chizătău. În Centrul Civi se găsesc obiectivele Biserica Topla, Şcoala Bârna, Primăria Sărăzani, Casa Națională Babșa. De asemenea, vor fi expozițiile permanente:  Sala expozițională, corp B parter: Arhitectură populară. Elemente de mobilier și industrie casnică. Centre de ceramică din Banat, Podoabe bănățene, Costum popular și țesături de interior. Casa Națională Babșa. Sala 1. Expoziție de Albume biografice și monografice școlare din Banat, Sala 2.  Expoziție de machete – case, gospodării țărănești și instalații tehnice – obiective de patrimoniu ale MSBT.

Vor fi disponibile și alte expoziții temporare:  Sala expozițională corp A parter: 1.Colecții și colecționari – Din Lada cu zestre, ediția a VII-a. Costume tradiționale din România. Colecția Etnografică Sonia Isacov. 2.Țesături de interior. Casa Națională Babșa: ”Banatul – casa cu două pridvoare” – expoziție foto cu bisericile românești din Banatul sârbesc și din zona Făgetului, realizată de ICR Voivodina, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei. De asemenea, există și expozițile itinerante:  Sala expozițională corp A  parter: Fotografia document etnografic  ediția a XV-a. Organizatori: Consiliul Județean Cluj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Muzeul Satului Bănățean, Consiliul Județean Timiș.

La Muzeul Național de Artă vor fi disponibile, de asemenea ezpoziții. aici, programul de vizitare va fi între orele 19-23, după programul obișnuit de 10-18. Picutra, grafică și sculptura vor fi la loc de cinste în expozițiile de pe simeze: ”Tâlharul cel bun”, 2021, de Bogdan Vlăduță, expoziția cu lucrările lui Zoltan Molnar, expoziția fotografică ”On the Sunny Side of the Jazz”, cu fotografiile regretatului Liviu Tulbure, un adevărat tribut adus muzicii de jazz, plus ”Migrații. Homo Viator ”, a artistei timișorene Alina Cioată.

LĂSAȚI UN MESAJ