DISTRIBUIȚI

De vineri de la ora 16 până luni dimineața la ora 8, la Centrul Regional de Afaceri Timișoara va avea loc a doua ediție a Maratonului Vaccinării. Se face rapelul la Pfizer, dar se va putea veni și la prima doză la acest vaccin. Vor fi și fluxuri de Johnson&Johsnon, vaccinul într-o doză, iar organizatorii promit și momente artistice, plus un screening de sănătate gratuit!

Medicul Dorel Săndesc, specialist ATI, recomandă vaccinul american, unul care nu necesită rapel. ”După această primă ediție cu un succes deosebit, local, dar și național, ne pregătim să îi primim pe concetățenii noștri care s-au vaccinat deja, dar și pe cei care doresc să se vaccineze acum pentru prima dată. La această ediție, pe lângă dozele de rapel, avem pregătite vaccinuri Johnson&Johnson. Un vaccin foarte interesant pentru că, odată, se administrează într-o singură doză și aceasta nu este întâmplătoare. Este rezultatul unor studii care au arătat clar că acest vaccin, după o doză, deja determină o sinteză optimă de anticorpi, spre deosebire de celelalte, care necesită două dozăe. Doi, este un vaccin care s-a studiat mai recent, în țări precum Brazilia, Africa de Sud, Marea Britanie. Deci inclusiv pe tulpinile noi de mutații. În studiul mare, făcut pe zeci de mii de oameni, nu a existat niciun caz de formă severă care să necesită internare sau de formă foarte rgavă care să ducă la deces. Asta este cu adevărat remarcabil pentru că arată că rezolva problema crizei sanitare, problema pe sistem, și o rezolvă foarte rapid, cu o singură doză”, a declarat Săndesc.

La CRAFT vor fi 30 de fluxuri pentru vaccinarea cu Pfizer și alte patru pentru Johnson&Johnson. De asemenea, o echipă mobilă va pleca să vaccineze tot cu Johnson&Johnson persoanele vulnerabile, care nu se pot deplasa la centru. Teoretic, Pfizer e pentru rapelul celor vaccinați la prima ediței a maratonului, dar organizatorii spun că se vor accepta și oameni care doresc acest vaccin, în funcței de dozele disponibile. ”În discuția și în colaborarea excelentă pe care o avem cu DSP-il și cu autoritățile locale în general, DSP ne-a confirmat că voom putem oferi și doze suplimentare de Pfizer. Deci, dacă oamenii vor să se vaccineze, să vină să se vaccineze, îi vom vaccina la alegere. Care dorește, poate opta pentru Pfizer, dar va trebui să-și facă un rapel. Dar are o multitudine de soluții, sunt atâtea centre în Timișoara. Am analizat, într-o colaborare cu primăria, lista cazurilor sociale, persoane nedeplasabile. Dânșii vor fi contactați în aceste zile și cei  are doresc să se vaccineze vor fi vaccinați la domiciliu, de echipe mobile care vor pleca din acest centru”, explică Săndesc.

Oamenii care doresc vor putea face și un screening de sănătate. ”De asemenea, vom efectua un screening a stării de sănătate a populației. Credem că este o oprtunitate foarte bună să avem aici alături atâtea mii de oameni. Vom putea să depistăm unele patologii care sunt parșive, care nu dau simptome mari și care uneori se pot descoperi doar prin complicațiile lor. Astfel, se vor face EKG-uri moderne, care nu necesită electrozi pe piept. Pur și simplu, omul pune două degete pe card și pe aplicație, pa tabletă sau chiar pe telefonul mobil, apare înregistrarea, interpretarea ei aproximativă, desigur, dar care va fi prelucrată de medici cardiologi, prezenți aici. Vom putea dpeista mai ales tulburările de ritm, fibrilția atrială în principal, care este un ucigaș tăcut. Ea este de multe ori descoperită cu ocazia unui accident cerebral sau a unei embolii pulmonare. Este o patologie trombogenă. Descoperire ei va permite includerea în tratamente preventive și salvarea de vieți. O altă metodă va fi măsurare hemoglobinei glicozilate. Aecasta se va face la fața locului, dintr-o picătură din pulpa degetului. Hemoglobina glicozilată e un marker foarte sensibil al tulburărilor de tip diabet”, a mai punctat Săndesc.

La fel ca Maratonul Vaccinării de la București, și aici vor fi momente artistice. Ilie Stepan și Horia Crișovan vor cânta la maraton, iar aici vor fi expuse și opere de artă de la Muzeul Național al Banatului și Muzeul Național de Artă Timișoara. Un loc special îl va avea colecția foto a lui Liviu Tulbure, răpus de boala covid-19. De altfel, maratonul bucureștean a avut drept model primul maraton timișorean. ”Ne-am bucurat foarte mult după prima ediție a Maratonului timișorean, pentru faptul că oameni au participat într-un număr nesperat de mare pentru noi și pentru faptul că am demonstrat că acest maraton în care se implică profesioniști, colegi, voluntari, are un efect pozitiv asupra populației, privind capacitarea acestora să se vaccineze. Modelul nsotru s-a extins și la București, unde succesul a fost și pentru ei nesperat”, a precizat rectorul UMFT, Octavian Crețu.

Pentru Johnson&Johnson nu se pot face programări pe platformă, astfel că se va sta puțin și la cozi.  Oamenii pot economisi timp dacă își printează de acasă chestionarul medical de triaj și formularul. ”Sistemul informatic electronic fost mult îmbunătățit față de prima ediție. Noi avem șansa acum să introducem mult mai ușor datele. Cetățenii care se vaccinează cu rapelul sau cu Johnson, care vin acum prima dată, vor putea descarca singuri, în format PDF chiar color, de pe siteul adult.renv.ro. El este scris pe adeverința de vaccinare în stânga jos. Pot de acasă să facă lucrul acesta. Va apărea și CNP-ul pentru a putea fi identificați, oricând, din orice centru, în cazul în care vin pentru prima doză de Pfizer și urmează să facă rapelul în altă parte”, a precizat Claudiu Bârsac, directorul sistemului informatic pentru maraton.

Este foarte important ca cei care vin la rapel să vină în ziua săptămânii în care au făcut și prima infecție. ”Îi rugăm pe toți cei care vin fără programare de data aceasta să respecte doar ziua în care au fost programați. Chiar dacă nu respectă intervalul orar, e important să respectăm ziua în care ați primit mesaj sau mail. Pentru că atunci sunt efectiv 21 de zile de la prima doză. Ca să nu avem probleme, pentru că sistemul nu ne lasă să primim certificatul complet de vaccinare cu mai puțin de 21 de zile de la prima doză”, a precizat medicul coordonator al centrului, Georgiana Bobouțanu.

Ca voluntari, vor fi mulți studenți de la Medicină. Pentru ziua de duminică, mai sunt locuri disponibile pentru cei care doresc să se implice în acțiune. ”Și de data aceasta studenții, medicii, asistenți, practic tot corpul medical de la spitalele din Timișoara, a răaspuns la fel de pozitiv. Sunt la fel de implicați. Înscrierile pentru ziua de duminică sunt în continuare deschise. Deja avem un număr de 700 de voluntari”, a precizat medicul Raluca Velovan.

Toți cei implicați își doresc o altă ediție de succes. ”Lucrăm în aceste zile la pregătirea acestui maraton al vaccinării. Încercăm să facem de fiecare dată mai mult, pentru că e evident și am avut confirmări și de la nivel minsiterial săptămâna trecută: corpul medical din județul Timiș este unul de un nivel cu totul și cu totul extraordinar. În continuare, vrem să facem mai mult. Știm că munca noastră nu se oprește niciodată”, a declarat șeful DSP Timiș, Flavius Cioca.

LĂSAȚI UN MESAJ