DISTRIBUIȚI

Europarlamentara timișoreană Maria Grapini a ținut să puncteze, în prima zi a noului an școlar, despre inechitățile din sistemul de învățământ românesc. În contrast cu imaginea idilică ”pictată” astăzi de cei din sistem, umanista subliniază că un copil de la sat pornește pe drumul vieții cu mari dezavantaje față de un elevi din mediul urban.

Lipsa transportului școlar adecvat pentru micile sate, dar și condițiile infrastructurii școlare precare sunt aspecte despre care Maria Grapini simte nevoia să reamintească. ”Educația este nu numai stâlpul de bază al unei societăți, dar și cel mai de preț drept al copiilor! Din păcate, nici de această dată,  noul an școlar nu este la fel de bine pregătit în toate localitățile din România și asta este o uriașă nedreptate pentru elevii care sunt nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a învăța sau să învețe în școli insalubre, care nu au infrastructura sanitară și școlară necesară asigurării unui învățământ de calitate!”, a transmis europarlamentara umanistă.

Născută în județul Galați, Grapini spune că acum jumătate de secol, la sat nu existau problemele cu profesorii din ziua de azi, iar WC-urile în curte nu erau ceva atât de des întâlnit precum ne-am putea imagina. ”Educația nu poate fi de calitate și trainică dacă nu există oameni bine pregătiți în domeniu și dacă nu există condițiile necesare pentru a o transmite elevilor. Accesul copiilor la educație este un drept constituțional și, în context, fiecare copil trebuie să beneficieze de el! După 32 de ani, situația în multe localități din mediul rural rămâne îngrijorătoare, în condițiile în care nu mai sunt profesori titulari, se lucrează cu suplinitori și, mai mult decât atât, multor profesori nu li se asigură condiții corespunzătoare de locuit. Am învățat la țară și, acum 50 de ani, aveam instalații sanitare în școală, iar profesorii erau toți titulari și aveau locuințe asigurate, chiar lângă școala!”, punctează umanista.

La fel ca multe alte voci, și Grapini a criticat atitudinea ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. ”Este dureros să auzi, în acest secol, un ministru al educației care spune că precaritatea infrastructurii nu afectează calitatea educației. Doresc tuturor elevilor, de la cei care pășesc în prima lor clasă până la cei care parcurg ultimul an de liceu, mult succes, ambiție și înțelegerea importanței educației si, cadrelor didactice, multă putere de muncă și răbdare pentru a transmite dragostea de școală elevilor. Mă bucur mult că, în preajma zilei de început de an școlar, am putut să premiez 21 de elevi olimpici! Cred că trebuie să susținem performanța, vocația și excelența!”, a mai adăugat Maria Grapini.

LĂSAȚI UN MESAJ