DISTRIBUIȚI

Deputatul de Timiș Marilen Pirtea are câteva propuneri pentru adoptarea unei elgislații care să reducă efectele negative resimțite de populație în urma creșterii prețului la energie. Propunerile sunt în conetxutl în care PSD a propus modificarea legii privind plafonarea prețului la energie.

Liberalul spune căpiața energetică trebuie atent monitorizată. ”Înființarea unei Burse online a facturilor la energie în care să se centralizeze toate facturile la energie emise pentru consumatorii casnici și cei industriali, un instrument de monitorizare și prevenție a tentativelor de creștere nejustificată a valorii facturilor. Ministerul Finanțelor va integra platforma de raportare cu toți furnizorii de energie din România, pentru toate facturile emise, care vor deveni publice, publicate online (fără datele personale), iar ministerul Energiei va monitoriza și va raporta creșterile zilnice ale costurilor facturate la energia consumată, va aduce în Guvern analizele zilnice și săptămânale și va propune măsuri sectoriale de ajustare și prevenție a creșterilor nejustificate constatate (peste media inflației prețurilor la energie la nivelul pieței europene), măsuri ce pot fi adoptate de Guvern cu celeritate”, spune Pirtea.

A doua propunere se referă la includerea primilor trei consumatori industriali din fiecare ramură economică într-un mecanism de protecție. ”Gruparea primilor trei consumatori industriali afectați de creșterile nejustificate la energia facturată din fiecare ramură strategică a economiei, pe baza cifrei de afaceri și a altor indicatori de proces de afaceri, și elaborarea unei propuneri, formulate de Ministerul Economiei, prin care toate aceste companii strategice pentru România să intre într-un mecanism de protecție al Comisiei Europene prin care să se ajusteze modelul de cost la energie prin raportare la nivelul costurilor din ianuarie 2021. Acest mecanism de protecție instituit de executivul UE poate să constituie un model de bună practică pentru susținerea companiilor strategice din toate țările membre UE, într-un an de criză energetică și pandemică”, mai spune parlamentarul.

De asemenea, Pirtea vorbește și de o schemă de ajutor temporar. ”Elaborarea unei scheme guvernamentale de suport temporar, dar direct și exhaustiv, aplicat pentru anul 2022, destinat consumatorilor casnici și societăților comerciale din categoria IMM, prin care să se asigure atât o intervenție fiscală, cât și una de compensare globală imediată a valorii facturilor, prin eliminarea TVA la energie, pentru facturile emise pentru consumul specific al acestor categorii și compensarea automată de către stat a jumătate din valoarea facturilor emise”, mai propune liberalul.

LĂSAȚI UN MESAJ