Faptul că administrația Fritz dorește să schimbe sistemul de e-ticketing din transportul public, fără neapărat o legătură cu anul 2023, i-a dat lui Marilen Pirtea ideea de a reproșa că nu s-a făcut nimic pentru un sistem de carduri pentru turiști. Desigur, asta după ce și colegul său de partid, Nicolae Robu,a  condus orașul până în 2020, iar exercițiul de capitala europeană a culturi trebuia săs e exercite în 2021, dacă nu venea pandemia.

Aflat probabil în campanie pentru a „spera” la desemnare sa drept candidat la Primăria Timișoara, după ce artat magistral șansa de a deveni președinte al PNL Timiș, Pirtea face voit o confuzie, pentru a încerca să iasă cu o temă politică. Sistemul de e-ticketing este doar înlocuit, fiind implementat în 2009 și pentru timișoreni, nu neapărat pentru turitși, mai ales că atunci nici nu se câștigase titlul. Pirtea a găsit prilejul să spună că achiziția unui nou sistem se face, astfel…târziu. ”Suntem anunțați că în ultimul trimestru al anului 2022 se pregătește achiziția serviciului de instalare a unui sistem de e-Tiketing, un sistem ultramodern, integrat, de management performant al călătorilor care folosesc mijloacele de transport ale STPT, estimat la 1,2 milioane euro, buget ce ar urma să fie asigurat prin PNRR. Este un proiect major pentru Timișoara, dar care este anunțat foarte târziu, pentru a mai acoperi perioada atât de importantă a calendarului Capitalei Culturale Europene – TM2023”, spune deputatul Marilen Pirtea.

Liberalul trece de la sistemul de e-ticketing, care arată în timp real când vinr transportul în comun, la cadrurile turistice, cu totul altceva. ”Timișoara are nevoie de un sistem de e-tiketing performant, dar turiștii ce urmează să viziteze orașul în 2023, estimați la un total situat între 500 de mii și 1 milion, pe toată perioada anului în care se va derula programul Capitalei Culturale Europene, așteaptă să regăsească și în Timișoara un instrument unic de accesare a serviciilor de transport public și de intrare la obiectivele turistice. Merită să reamintim că orașul bulgar Plovdiv, alături de Matera (Italia), au fost cele două capitalele ale culturii în 2019, amândouă adoptând un astfel de card eficient pentru accesarea integrată a serviciilor de transport și de intrare la obiectivele turistice. Plovdivul și-a implementat un instrument eficient pentru suportul turiștilor, respectiv un CityCard prin care a fost integrat atât ticketing-ul de transport public, cât și facilitatea accesului la mai multe obiective culturale și HoReCa. La fel ca la Plovdiv, nici Matera nu a ratat implementarea acestui instrument de marketing turistic”, a punctta Pirtea.

Deși, evident, sistemul de e-ticketing va fi foarte util modernizat oricând, Pirtea spune că e păcat ca turiștii din anul 2023 nu vor beneficia de el. ”Va fi foarte util sistemul integrat de e-tiketing, dar orizontul de timp în care acesta poate fi implementat nu poate fi mai scurt de doi sau trei ani. Călătorii nu vor beneficia de sistem în anul Capitalei Culturale Europene – TM2023. Ar fi de dorit să implementăm măcar un sistem de acces cu card la obiectivele din circuitul turistic și HoReCa, în timpul scurt cât a mai rămas până la deschiderea perioadei din Tm2023”, a mai spus parlamenatrul, tot mai avid de teme locale.

LĂSAȚI UN MESAJ