Deputatul PNL Marilen Pirtea laudă primele decizii referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență. Liberalul e convins că Timișul s eva moderniza pe toate palierele grație acestor bani.

Pirtea spune că Timișul și Timișoara vor fi principalele beneficiare al PNRR. ”Una dintre cele mai importante decizii guvernamentale ale acestei decade este cea adoptată în ședința de ieri. Hotărârea, prin care se reglementează normele privind fluxurile financiare din PNRR, operaționalizează modul în care vor fi semnate acordurile de finanţare dintre Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional al PNRR şi ministerele de reformă pentru fiecare componentă în parte. Timișoara și județul Timiș promovează investiții de mai multe miliarde cu susținerea finanțărilor prin PNRR, astfel că suntem una dintre comunitățile locale care vor fi beneficiare principale ale investițiilor din cadrul acestui program multianual. Decizia guvernamentală adoptată ieri este primul pas concret în etapele finanțărilor PNRR. Astfel, ministerele au calea deschisă pentru a-și bugeta sume, de tip credite de angajament şi credite bugetare, pentru realizarea proiectelor de investiţii şi reforme. Ulterior, ministerele vor semna acordurile de implementare şi convenţiile de finanţare cu agenţiile de implementare, care sunt instituțiile ce vor contracta finanţările cu beneficiarii finali”, spune Pirtea, în nota obișnuită a unui parlamentar al Puterii.

Timișul are multe proiecte pentru care speră să obțină finanțare din PNRR, iar pirtea rămâne optimist că așa va și fi. ”Timișoara și județul Timiș urmează să își alinieze prioritățile și să se angajeze în semnarea contractelor de finanțare, chiar în acest an. Sunt vizate proiecte esențiale pentru viitorul regiunii de vest: dezvoltarea Timișoarei prin retehnologizarea sistemului centralizat de furnizare a agentului termic, noi campusuri de educație și de sănătate, modernizarea principalelor linii de tramvai și achiziția de noi autobuze şi tramvaie cu consum „verde”, realizarea unui nou pasaj strategic și refacerea mai multor poduri peste Bega, dar și facilități SmartCity, ca și un nou sistem de iluminat public inteligent. La nivelul județului Timiș este vizat un proiect de dezvoltare a întregii zone metropolitane timișorene, dar și investiții legate de un parc tematic aflat tot în aria metropolitană a Timișoarei, reabilitarea Castelului Huniade, realizarea unui hub sanitar regional în zona Spitalului Județean, care ar urma să fie reabilitat complet, un nou Institut Oncologic, un Centrul de recuperare și fizioterapie la Lovrin, construirea nodului intermodal și a centrul expozițional și logistic din zona Aeroportului Internațional Timișoara, un Centru de cercetare, inovare în tehnologii avansate și inteligența artificială. În afara acestor proiecte, de mai impact regional și național, se mai află în pregătire un număr considerabil de studii și fișe de proiect, atât de necesare comunităților locale din Timișoara și Timiș, a căror implementare poate fi deschisă de acum, odată cu decizia luată ieri de Guvern, pentru organizarea normelor privind fluxurile financiare din PNRR”, a mai punctat deputatul.

LĂSAȚI UN MESAJ