DISTRIBUIȚI
Portret Marilen Pirtea, Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara, luni 12 octombrie 2020. Foto: Sebastian Tataru

Guvernul României a tăiat cu aproximativ 70% fondurile care pot fi accesate de instituțiile de învățământ superior prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Liberalul Marilen Pirtea a reacționat împotriva deciziei, la fel ca și ceilalți patru rectori din Consorțiul Universitaria.

Rectorii consideră că mai puțini bani vor face ca universitățile românești să rămână în urmă în competiția cu universitățile puternice din lume și din Europa. Cei din Consorțiul Universitaria consideră că o țară care nu investește în învățământul superior se condamnă singură la a fi ”o colonie științifică și tehnologică, o țară vulnerabilă la demagogie și fake news, o țară cu o productivitate și valoare adăugată scăzută”. Alt argument spune că această politică vine în contradicție cu ce a Comisiei Europene, iar fără bani, conceptele promovate toată ziua de politicieni, precum inovație, digitalizare, specializare inteligentă, rămân doar concepte teoretice. Nu în ultimul rând, investițiile în zona universitară se reflectă și în dezvoltarea urbană.

Marilen Pirtea critică deschis decizia Executivului condus de Florin Cîțu. ”Din păcate, trebuie să o spunem deschis, în competiția internațională a universităților nu este posibilă stagnarea, nimic nu este static. Schimbarea ierarhiilor universitare este permanentă. Universitățile care nu vor persevera și care nu își vor dezvolta centrele și calitatea programelor de educație și cercetare vor involua, în timp ce universitățile care vor investi inteligent în resurse ale performanței și competitivității vor evolua. Învățământul superior românesc are nevoie de investițiile majore care pot fi operaționalizate prin proiectele din cadrul PNRR, diminuarea drastică a bugetului din acest capitol fiind o cale sigură către decăderea învățământului superior românesc în plan european, cu consecințe catastrofale pe termen lung. Consorțiul Universitaria, ca alianță reprezentativă a universităților românești de top, are o responsabilitate crucială față de viitorul României Educate, față de evoluția societății românești în ansamblu. Din această postură, Consorțiul Universitaria propune reîntregirea planului bugetar dedicat învățământului superior din cadrul PNRR, de care depinde șansa noastră la un viitor prosper”, spune Pirtea rector al UVT.

Comunicatul de presă are doar o declarație a lui Marilen Pirtea, dar este semnat și de ceilalți patru rectori: Marian Preda, de la Universitatea București, Daniel David de la Babeș Bolyai Cluj Napoca, Tudorel Toader de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, fost ministru PSD, și Nicolae Istudor, de la Academia de Studii Economice București. Rămâne de văzut cum vrea să se poziționeze în această chestiune, în condițiile în care în PNL Timiș vor fi alegeri și mulți îl dau drept favorit în fața lui Alin Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ