DISTRIBUIȚI

La nivel național și județean, numărul programărilor pentru vaccinarea anticovid nu mai este la fel de mare ca în primele luni, semn că cine a dorit neapărat să se inoculeze, a făcut-o deja, iar alte eprsoane sunt încă sceptice sau neinteresate. Cel mai mare dezinteres este pentru AstraZeneca, dar cu toate acestea, parlamentarul PNL Marilen Pirtea vrea o linie separat de vaccinare pentru studenți.

Pirtea, care este și rector al UVT, spune că o vaccinare faciltată pentru studenți ar putea aduce la o revenire mai rapide la cursuri față în țară. Deputatul vrea utilizarea dozelor nefolosite de AstraZeneca din Timiș pentru această linie. ”Județul Timiș are cele mai multe persoane vaccinate, chiar peste București, dar a ajuns într-o stagnare. Așa cum Ministerul Educației face campanie prin toate județele, cu oamenic are vin la inspectoratele școlare, pentru vaccinarea profesorilor, pentru a aduce elevii la școală, așa se poate face și pentru invățământul universitar. UVT a făcut un studiu pentru a măsura lipsa studenților din centurl unviersitar. Impactul este foarte mare, 150.000 de milioane de euro. de aceea, cer o linie specială pentru a încuraja vaccinare studenților, în primul rând din Timiș și Timișoara, dar și cei din județele limitrofe. Ne dorim măcar examenele de licență să fie față în față. Trebuie să le dăm posibilitatea să fie vaccinați printr-o linie directă, dacă sunt 12.000 de doze neuitlizate și disponbiile. Nu cred că cineva își dorește ca ei sau copiii lor să stăm într-un sistem online prelungit”, a spus Pirtea.

Întrebat de ce crede că studneții ar veni din alt județ să se inoculeze, în condițiile în care acum nu mai e ”bătaie” pe programări ca în primele luni ale campaniei de vaccinare și, practic, orice student se poate programa în centre, fără a fi nevoie de un flux dedicat. Pirtea spune că în alte județe nu e așa ușor să te vaccinezi ca în Timiș și că ar fi și varianta asigurării trabsportului pentru studenții din alte județe aici. Rectorul crede că tinerii intelectuali ar fi, automat, și entuziasmați de vaccinare. „Eu cred că nu există în toate județele un stoc de vaccin aferent. Nu vreau să creez prioritate. Din stocul acela vreau să fie dat pentru studenți. Noi încercăm să facem transportul celor din județe limitrofe, dă-i ducem la vaccinare, să rămână în Timișoara, să poată să stea la cămin. Oamenii pot să dea un trend, sunt tineri, sunt intelectuali. Peste 70% din persoanlul universității a optat să fie vaccinat. Universitățile au reluat cursurile în mod hibrid, degeaba se vaccinează doar cadrele didactice dacă studenții nu se vaccinează”, a mai precizat Pirtea.

Dincolo de discursul pro-vaccinare cât mai rapidă a populației a lui Pirtea, trebuie remarcat să și faptul că rectorul și PNL Timiș ignora recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. OMS a precizat că momentan nu se pot anula restricțiile pentru vaccinați, deoarece nu există nicio confirmare certă că aceste persoane nu mai transmit virusul. Veniți în fața presei, Pitrea și tabără au propus să dea măștile jos, dar purtătoare de cuvînt a PNL și uni ziairști le-am reamintit despre poziția oficială a OMS. în același spirit, Pirtea și-a adus la conferință doi angajați de la UVT și o angajată din cabinetul parlamentar, aglomerând inutil sala de conferințe de presă, în vremuri în care pandemie e departe de a fi depășită.

LĂSAȚI UN MESAJ