DISTRIBUIȚI

În prima zi de toamnă, forțele de ordine au descins la domiciliile mai multor persoane care formaseră o grupare specializată în frauda informatică cu carduri clonate. Perchezițiile au avut loc la mai multe locații din Timiș și Arad. 

În total, s-au făcut șase percheziții domiciliare, cinci în Timiș și una în Arad, de către Serviciul de combatere a Criminalității Informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara , alături de procurori DIICOT de la Serviciul Teritorial Timișoara. Oamenii legii l-au și prins pe unul dintre suspecți în flagrant, în timp ce primea bani după tranzacții ilegale. În dosarul penal vizat sunt cercetate cinci persoane, cu vârste cuprinse între 31 și 47 de ani, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

În dosar se arată că cele cinci persoane vizate ar fi început activitatea infracțională din 2019. Trei dintre cei vizați în dosar, în vârstă de 31, 41 și 47 de ani au intrat în posesia mai multor date ale unor carduri bancare din Mexic și state europene. Cu aceste date, cumpărau bunuri de valoare, pe care le plăteau cu cardurile clonate. Bărbatul de 31 de ani era liderul grupării. Cei de 41 și 47 de ani aveau rolul de a atrage în grupare alte persoane, care să cumpere diverse bunuri cu cardurile clonate. Gruparea stocase datele de utilizare ale cardurilor pe mai multe telefoane mobile, care apoi erau predate celor care trebuiau să cumpere diversele bunuri.

În urma perchezițiilor, de la cele șase locații au fost ridicate șapte laptopuri, nouă telefoane mobile, șapte hard-diskuri, nouă cartele telefonice, dar și 15.000 de lei. S-au dispus cinci mandate de aducere la sediul DIICOT, pentru audieri. Trei bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore și introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă  din cadrul IPJ Timiș. Pentru o altă persoană din grupare s-a dispus măsura controlului judiciar.

La acțiune au acordat suport și cei de la Direcția de Operațiuni Speciale. Au mai participat polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, precum și jandarmi de la Gruparea Mobilă ”Glad Voievod” Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ