DISTRIBUIȚI

Rând pe rând, rândurile frumos ambalate de Horia Bugarin şi echipa sa în “Viziune pentru Dumbrăviţa”, programul electoral cu care USR PLUS a câştigat localele de anul trecut, trec de la stadiul de promisiune la cel de ţeapă. De ce? Pentru simplul fapt că, judecând strict după comportamentul său de până la data prezentului articol, primarul Bugarin nu s-a gândit să mai treacă în revistă, să revadă, promisiunile de campanie cu scopul de a trece la treabă.

Şi-a uitat promisiunea

A dat bine la popor, în campanie, angajamentul de la pagina 6 a programului electoral în care Bugarin promitea “Dezvoltarea de parteneriate cu liceele de prestigiu din Timișoara pentru înființarea în Dumbrăvița de clase liceale”.

În realitate, e greu de crezut că profesorii de la “liceele de prestigiu din Timișoara” s-ar fi plimbat prin Dumbrăviţa pentru una-două ore la clasele locale pentru că aşa vrea primarul. Ce vrea de fapt primarul e greu de intuit devreme ce, deşi a promis, nu a făcut nici măcar un demers concret pentru înfiinţarea de clase liceale în Dumbrăviţa.

Încă de la începutul lunii aprilie a.c. am solicitat oficial Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Timiş să ne comunice dacă, din luna noiembrie 2020 şi până la data cererii de informaţii, “au existat din partea UAT-urilor învecinate municipiului Timişoara solicitări de înfiinţare a unor clase liceale pe lângă unităţile gimnaziale existente sau în parteneriat cu licee din municipiul Timişoara”.

Deşi cererea era una lipsită de complexitate, abia în 12 mai 2021, la conferința de presă a ISJ Timiș, inspectorul școlar general Marian Popescu a confirmat faptul că NU AU EXISTAT din partea din partea UAT-urilor invecinate municipiului Timişoara solicitări de înfiinţare a unor clase liceale pe lângă unităţile gimnaziale existente sau în parteneriat cu licee din municipiul Timişoara. “Nu au existat niciun fel de solicitări din periurban, doar în urma cu câteva luni, de la Teremia Mare”, a mai spus Popescu.

Cu alte cuvinte, deşi a promis, iar o banală cerere nu era tocmai un efort inimaginabil, nici vorbă ca primarul Bugarin să fi făcut măcar un prim demers concret pentru înfiinţarea de clase de liceu în Dumbrăviţa.

Ping-pong cu Poliţia Locală

În ciuda schimbărilor promise de Bugarin în privinţa relaţiei cu cetăţeanul, nici birurile puse cu atâta largheţe persoanelor fizice şi juridice nu se regăsesc într-un stil de lucru modern, adaptat vremurilor actuale, în relaţia cu plătitorul de taxe şi impozite.

La Primăria comunei Dumbrăviţa NU se respectă obligaţia legală ca, în cazul în care o petiţie recepţionată este de competenţa altei entităţi, aceasta să fie automat redirecţionată acolo unde trebuie dimpreună cu informarea petiţionarului cu privire la acest aspect. Caz concret, sesizarea cotidianului nostru din 12 aprilie a.c. cu privire la nerespectarea măsurilor măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 la un eveniment public derulat cu participarea primarului Horia Bugarin în 10.04.2021.

Iniţial, în loc să transmită petiţia spre Poliţia Locală, funcţionarii Primăriei Dumbrăviţa ne-au pasat pe noi spre respectiva entitate. Mai apoi, după ce i-am informat ce spune legea că au de făcut, au reuşit “performanţa” să direcţioneze chiar ei petiţia acolo unde îi era locul.

Petiţiei noastre, nr. 17703 din 12.04.2021, i s-a întocmit răspuns (vedeţi facsimil) doar în 20.05.2021, documentul fiind transmis prin e-mail abia în 02.06.2021. Din document rezultă că persoanele participante ar fi fost sancţionate pentru nerespectarea măsurilor măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Dacă printre cei sancţionaţi se numără şi primarul Bugarin, fotografiat fără mască la eveniment, rămâne un mister.

Cum favorizezi un blat

Dacă tot vorbeam de stilul haotic de lucru, n-ar fi lipsit de interes să menţionăm modul „haiducesc” în care angajaţii Primăriei Dumbrăviţa studiază piaţa în vederea organizării unor achiziţii publice. Ca potenţial ofertant eşti sunat cu o vrăjeală gen “domnul primar se grăbeşte, vă rog să îmi trimiteţi o ofertă”, şi ţi se indică e-mail-ul personal al unui funcţionar public. Repet: adresa personală de e-mail a unui funcţionar public. Ştiţi ce înseamnă asta? În primul rând, faptul că ofertantul care trebuie să câştige poate fi lesne informat cum să formuleze oferta cea mai bună, dar mai ales că, pentru a simula corectitudinea, pe e-mail-ul oficial pot fi îndrumaţi să trimită o ofertă doar cei cu oferte (preţuri) mai mari ca aceea care trebuie să câştige.

Dacă n-ai nimic de ascuns, comunici oficial, de pe e-mail-ul instituţiei, cu date şi numere de înregistrare. Aşa cum procedează, de exemplu, Primăria municipiului Timişoara.

Viaţa bate promisiunile

S-a convins şi primarul, s-au convins şi cetăţenii. O scurtă privire pe cel mai mare grup local de Facebook denotă faptul că nemulţumirile cetăţenilor sunt din ce în ce mai multe, singurul lucru care s-a schimbat faţă de anul trecut fiind numele primarului în exerciţiu. Recent s-a anunţat o majorare consistentă a preţului apei potabile. Cu o nonşalanţă ieşită din comun în condiţiile în care, aşa cum reprezentanţii societăţii de profil recunosc şi cetăţenii reclamă, apometrele din teren nu sunt citite cu lunile, iar între încasări şi consumurile reale din reţea există diferenţe însemnate. Afectaţi fiind toţi cetăţenii Dumbrăviţei, oare primarul are vreo părere?

Evident că…
…vom publica de îndată, chiar în continuarea acestor rânduri, orice precizări primite (dacă va fi cazul) din partea administrației publice locale ori a primarului Horia Bugarin.

Cauți un loc în care să îți poți spune necenzurat părerea pe teme administrative de actualitate? Te poți înscrie pe Info Dumbrăvița.
Vom reveni.

LĂSAȚI UN MESAJ