DISTRIBUIȚI

Prefectul PSD de Timiș Mihai Ritivoiu consideră că centrele de permanență, într-adevăr, foarte numeroase în județul Timiș, aduc cheltuieli nejustificate și spune că va discuta cu DSP să analizeze închiderea unora dintre ele. În acest sens, reprezentantul Guvernlui în teritoriu spune că a dispus și controale care au arătat nereguli și spjne că nu consideră că prin astfel de declarații publice își depășește atribuțiile funcției.

Centrele de permanență au rolul de a degreva unitățile de primiri urgențe. Ele funcționează de la ora 15 la 8 dimineața în timpul săptămânii, și non-stop în weekend sărbători legale, cu un medic, un asistent medical, plătiți la numărul de ore petrecut în centre. Județul Timiș are 47 de centre, înființate pe vremea când șef la DSP Timiș era Horia Vermeșan, iar, de-a lungul timpul, inclusiv când la șefia instituției a fost interimara Cornelia Malac, au mai apărut articole despre numărul mare al acestor centre. 13% dintre centrele de permanență din România funcționează în Timiș. 17 dintre ele sunt în Timișoara și alte patru la Lugoj. Anual, centrele costă peste 6 miliarde de euro, bani plătiți de casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Ritivoiu spune că de multe ori, la aceste centre vin doi oameni pe zi. ”Nu există nicio legătură între pacienți tratați și sumele decontate. Se plătește la ora,e ste sau nu treabă. Eu salut aceste centre, în mediul rural, în zona izolate, la Buziaș, spre exemplu, unde nu exisăt spitla pe o rază de 20 de km. Dar când la Timișoara, noi avem două spitale cu unități de primiri urgențe, mie unul nu mi se pare benefic sub aspectul banilor publici. Aseara la controale am constat că instalația de sterilizare dintr-un centru, care nu mergea nici acum doi ani, nu merge nici acum, că medicamentele erau expirate. Cam aceasta este nivelul de calitate și de competență din anumite centre”, a spus prefectul, care verde rostul centrelor doar în localitățile mai izolate, nu și într-o agloemrare urbană ca Timișoara, unde evident, și două unități de primiri urgențe pot fi neîncăpătoare uneori.

Mihai Ritivoiu spune că va discuta despre închidere cu șeful DSP, Flavius Cioca, venit la conducerea instituției din PNL. Cioca are un mandat care va trebui prelungit în perioada următoare, însă prefectul PSD spune că nu consideră că prin aceste declarații despre centre face presiuni pe șeful DSP să închidă din centrele de permanență existente. El a recunoscut că nu a discutat cu directorii celor două spitale cu UPU, Județean și Municipal Timișoara. ”Voi dispune un control tematic cu echipe mixte, inclusiv cu oameni din Prefectură, care să verifice raportările, calitatea serviciilor, cum se realizează actul medical în aceste centre de permanență. Nu voi lua nicio decizie și împreună cu forurile care trebuie să-și dea cu părerea. Vom vedea exact, ca urmare, a acestui control, ce centre închidem”, a punctat Ritivoiu.

Întrebat dacă nu crede că va fi criticat că își depășește principalele atribuții de prefect, Ritivoiu, care a declarat că nu vrea să fie un prefect-jucător, a spus că a vrut să spună că nu va fi precum…Traian Băsescu. ”M-am referot la exemplul clasic de președintele jucător Traian Băsescu, care și-a folosit atribuțiile și influența avută pentru a determina schimbarea unei majorități parlamentare asumate”, a punctat Ritivoiu.

 

Prefectul a mai spus că la rpeluarea mandatului, când se înființau centre de testare covid-19, în contexutl valului 5 al pandemiei, a observat o reticență la centrele de permanență. ”Este un subiect de care m-am lovit în prima mea zi de muncă la prefectură. La începutul lunii februarie ne-am confruntat cu o criză a centrele de testare covid și am convocat medicii de la centrele de permanență. Erma surprins de reținerea lor, și, până la urmă, i-am convins, dar atitudinea nu mi s-a părut constructivă”, a început Ritivioiu declarația publicăd espre centre.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Prefectul nu are competenta sa închidă centrele de permanenta, cu toate controalele pe care le dispune. Singura instituție abilitata sa le închidă e cea care a emis documentul de deschidere a lor. E simplu..

LĂSAȚI UN MESAJ