DISTRIBUIȚI

Președintele PSD Timișoara, Mihai Ritivoiu, spune că actuala conducere a primăriei și a Colterm nu a achiziționat încă certificatele verzi. Conform legii, compania locală de termoficare trebuie să cumpere aceste certificate, dar nu poate direct de pe bursă, deoarece are multe datorii și legislțai nu le permite.

În anii anterior, Colterm lua certificatele de la compnia de același profil din Oradea, care le putea cumpăra direct de la bursă. ”Ne așteaptă un tsunami și bomba cu ceas  Colterm se pare că va exploda. Nu spune nimeni acest lucru. Se aude de la nivelul conducerii primăriei de bugete echilibrate, de acțiuni integrate pe luni de zile, pe strategii și viziuni. Dar la Colterm, săptămâna vitoare va urma un tsunami. Există un termen de 30 aprilie până la care un număr de aproximativ 20.000 de certificate verzi trebuie cumpărate de către Colterm în contexul legislației europene. Prețul acestor certificate pe bursă este de 44 de euro, prețul variază. La valoarea de 44 de euro discutăm despre o sumă de 12 milioane de euro, respectiv, 60 de milioane de lei. Colltermul nu are acești bani. Ei nu au fost cuprinși nici ieri în bugetul de la primăriei. Ei au primit ieri 90 și ceva e milioane de lei, dar nu pentru achiziționarea certificatelor verzi. Dacă nu se achiziționează aceste certificate până pe 30 aprilie, discutăm de o amendă de 100 de euro pe certificat, adică 27 de milioane de euro, 135 de milioane de lei. Deci până joi, dacă bomba cu ceas detonează, ne va costa 60 de milioane plus 135, de milioane, adică 200 de milioane de lei gaură în buget”, a spus Ritivoiu.

Social-democratul spune că cei de la primprie cunosc situația Reamintim că Dominic fritz l-a pus la Colterm director pe Bogdan Nanu, fost membru PLUS, despre care s-a aflat că a făcut o delapidare în tinerețe. Ulterior, Nanu și-a dat demisia, și s-a aflat că acesta achiziționase o mașină nouă la compania plină de datorii, pentru directorul general, adică el însuși. Revenin la certificatele verzi, Ritivoiu spune că nu știe cum cei din administrație mai stau liniștiți. ”Situația este halucinantă. Noua conducere a avut șase luni de zile să ia act de toate aceste chestiuni, care s-au discutat în consiliul de adminsitrație, în adunarea generală. Eu nu știu cum oameni aceștia mai dorm noaptea. Se plimbă cu bicicleta pe trecerea de pietoni domnul Fritz, în loc să ia o măsură, nu-mi dau seama care ar putea fi ea, dar să fie conștient de gravitatea situației”, a mai spsu Ritivoiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ