DISTRIBUIȚI

Tot învățământul românesc face acum doar cursuri online, în urma deciziei Guvernului. Din păcate, sunt încă mulți copii, dar și profesori, care nu au conexiune de Internet sau un dispozitiv de pe care să poată participa la cursurile online. Situația nu este deloc roz nici în județul Timiș.

În ceea ce privește conexiunea la Internet, 3425 de copii, elevi sau preșcolari, nu au conexiune la Internet din totalul de peste 97.000 de elevii ai județului. 2810 dintre ei provin din mediul rural, dar 384 sunt din Timișoara. De asemenea, în Timișoara, sunt 11 cadre didactice fără acces la Internet! În tot județul, sunt 26 de unități de învățământ care au această problemă, dintre care doar 10 sunt din mediul rural. ”Împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale – Direcția Județeană încercăm să găsim soluții cele mai bune, în contextul în care autoritățile ar trebuie să sprijine conectarea. Mai ales că probabil peste trei săptămâni vom reveni la cele trei scenarii. Perspectiva financiară nu e totul. Important e să găsim providerii și să nu semnăm contracte doar de dragul de a le semna, trebuie să atingem și o viteză de bună calitate”, a explicat șeful IȘJ, Marian Popescu, în contextul în care anumite sate nu sunt tentante pentru furnizorii de Internet.

O problemă existentă e și cea a dispozitivelor existente, nu neapărat în sensul că sunt atât de multe familii fără calculatoare, dar în unele situații, pentru mai mulți frați din clase diferite, nu există mai multe dispozitive în casă. Sunt 7362 de elevi și preșcolari în Timiș cu problema, dintre care 4103 sunt din mediul rural. În Timișoara, e un număr mare de copii care are problema aceasta. 66 de profesori au și ei acest neajuns, dintre care 27 sunt de la sat, iar 31 sunt din Timișoara. De la Guvern vor veni dispozitive, dar nu suficiente! ”De la Guvern se așteaptă 6367 de tablete, prin programul special. Ar mai fi nevoie de 1000 de echipamente. Cauza e că raportările transmise au fost dinamice, nu riguroase și coerente. Am mai constatat că orele nu se pot face d epe telefonul mobil, care a ieșit din calcul”, a explicat Popescu.

Totuți, s-a găsit o soluție pentru a face școală și așa. Săptămânal, profesorii pregătesc pachete educaționale, pe xeroxuri, care ajung la elevi, transportate de părinți sau microbuzele școlare. Într-o săptămână, elevii trebuie să le completeze, iar colectare se face la finalul săptămânii, când copiii primesc și pachetele pentru următoarea săptămână. Deocamdată, nu se știe când vor sosi tablete de la Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ