DISTRIBUIȚI

Profesorul universitar Mircea Mihăieș a primit o distincție foarte importantă pentru volumul ”O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei”. Cadrul didactic din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara a primit premiul special al juriului în cadrul Premiilor Uniunii Scriitorilor pentru anul 2019.

La această secțiune, pe lângă ”O Noapte cu Molly Bloom”, au mai fost nominalizate ”Jung și filosofia umbrei”, de Ștefan Bolea, dar și ”Dicționar de locuri literare bucureștene”, de Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu. Juriul a fost condus de președintele Mihai Zamfir, și îi mai avea în componență pe  Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu. ”Îl felicit și îi urez sănătate distinsului profesor universitar Mircea Mihăieș, membru al comunității academice din Universitatea de Vest din Timișoara. Volumul pentru care a câștigat acum premiul special al juriului Uniunii Scriitorilor din România, «O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei» va reprezenta un nouă comoară a deschiderilor literare, prin care studenții UVT își vor cizela cunoașterea și își vor orienta înțelegerea vieții. Mulțumim, Mircea Mihăieș, pentru valoroasa contribuție academică și literară”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Despre volumului ”O noapte cu Molly Bloom. Romanule femei”, autorul declara: ”„«O noapte cu Molly Bloom» este povestea unui personaj care ilustrează acut şi subminează radical ideea de pasiune amoroasă în cultura occidentală a ultimelor secole. Molly Bloom e şi «nevasta veselă» din Windsorul shakespearian, e şi Moll Flanders, şi Fanny Hill, şi sora mai mică şi mai puţin nevrotică, dar mai îndrăzneaţă a Annei Karenina şi a Emmei Bovary, şi Justine a lui Sade, şi Venus în blănuri, şi eroina unei Histoire d’O ce n-a mai fost scrisă, şi o Simone de Beauvoir avant la lettre. Molly Bloom se află la răscrucea mentalităţilor, percepţiilor şi sensibilităţilor premoderne şi moderne. Atunci când nu le-a înfrânt, a ştiut să-şi facă din ele un aliat. Le-a cucerit ori şi le-a asumat, în toate ipostazele ei: Molly imperiala. Molly impudica. Molly carusel. Molly naturalis. Molly triplex. Molly din Troia. Molly de piatră. Molly postmeridian. Molly nocturna. Molly sola. Molly asamblaj. Molly mille-feuilles. Molly grande-bouffe”.

Mircea Mihăieș s-a născut în 1954 la Sântana, în Arad. Scriitor, eseist, critic literar, este și profesor de literatură engleză şi americană la Universitatea de Vest din Timişoara, conducător de doctorate  domeniul Filologie.

LĂSAȚI UN MESAJ