De marți, în capitala Ungariei se organizează o expoziție despre morile fascinante ale Banatului. ”Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș Severin” va fi expusă la Institutul Cultural Budapesta.

Morile care vor fi arătat celor din țara vecină sunt cele cartografiate de Asociația Acasă în Banat, care a fost foarte preocupată de patrimoniul mulinologic al Banatului, atât în ceea ce privește morile de apă de la Rudăria, cele din Banatul de Munte sau din pusta timișeană. ”Cu mândrie promovăm Banatul și minunățiile lui! Specialitatea asociației noastre sunt morile, care au un potențial turistic extraordinar. În toată Europa ele sunt de mare interes pentru pasionații de istorie, etnografie și turism rural. Vrem să le prezentăm și dincolo de hotare, iar la Budapesta să-i invităm pe vecinii maghiari să le descopere, dar și să învățăm din experiența lor cu privire la restaurarea și introducerea lor în circuitul turistic”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Asociația a cartografiat și documentat nu mai puțin de 410 de astfel de mori. Vizitatorii vor putea vedea și un documentar dedicat morilor de apă. De asemenea, la vernisaj, unde intrarea e liberă, se vor servi și preparate tradiționale bănățene. Vor fi prezenți Ioana Anghel, director al Institutului Cultural Român de la Budapesta, Radu Trifan, cercetător și președintele Asociației Acasă în Banat, Florin Streza, mulinolog, muzeograf și șef de secție în cadrul Complexului Muzeal ASTRA Sibiu, Ozsváth Gábor Dániel, etnograf și antropolog cultural, dar și voluntari ai Asociației Acasă în Banat.

Vernisajul este marți, 19 martie, ora 19, la Budapesta. Expoziția va sta la ICR până la data de 9 aprilie. Din 10 aprilie, se mută la filiala ICR din Szeged.

 

LĂSAȚI UN MESAJ