Vara e pe sfârșite, iar Filarmonica Banatul revine din vacanță. La finalul lunii începe o nouă ediție a Eufonia Festival, cel mai festival de muzică din cameră din vestul României, unul care include și activități educaționale, nu doar concerte.

Festivalul, născut la ințiativa asociației Asociația Trib’Art, a ajuns la ediția a V-a, una aniversară. Astfel, s-au pregătit numeroase surprize, concerte în spații neconvenționale, dar și prezența unor invitația de talie internațională. Festivalul înceăe din 28 august și se termină la 18 septembrie, iar genericul din acest an este Music Outside the Box (Muzică în afara cutiei, adică a tiparelor). Evenimentul va avea două secțiuni. Eufonia Baroque Academy va avea loc, în premieră, în perioada 18 august – 5 septembtrie. Apoi, din 11 până în 18 septembrie, va avea loc Eufonia Masterclasses.

La Eufonia Baroque Academy, invitatul special este Bernhard Forck, cel care este concertmaistru de peste 20 de ani la Academia de Muzică Veche din Berlin (Akamus Berlin). Cei care vor participa vor avea parte de masterlcassuri internaționale, vor putea fi parte dintr-o orchestră de cameră, vor putea participa la workshopuri de muzică de cameră și vor putea cânta cu arcușele baroce, puse la dispoziței de organizatori. Un concert, ”Back to Bach” va avea loc la Casa Artelor Timișoara, la 1 septembrie, ora 20, iar apoi, în 3 septembrie, de la aceeași oră la biserica din Ofsenița. În 4 septembrie de la ora 19 e ultimul concert, la Sinagoga din Cetate.

La Eufonia Masterclasses vor participa artiști din Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Turcia, Slovenia, Polonia, Norvegia, Rusia și România. Primul concert, Avant-Garde, va fi în 14 septembrie, ora 19, la centrul Reformat Timișoara, pentru ca peste două zile, de la aceeași oră, să aibă loc concertul Young Pianits, kla Bastionul Theresia. Next Generation e programat în 17 septembrie, ora 19,30, la curtea Monomom, iar concertul aniversar va fi în 18 septembrie, ora 19, la Filarmonică. Înainte de concert va avea loco expoziție foto, cu discuții la un pahar de șampanei în foaier.

Printre surprize s enumără faptul că lucrarea ”Cvintetul cu pian”, opera 89 a lui Nikolai Kapustin, se va interpreta de u specialist în operele autorutlui c eîmbină muzica clasică cu jazzul, pianistl german de origini timișorene Frank Dupree. Tot în premieră, la festival se va prezenta ”Modest Mussorgsky, Tablouri dintr-o expoziție  Remake”, în varianta lui Yaron Gottfried pentru ansamblu de muzică de cameră și trio de jazz. Printre invitați se mai numără Miriam Helms Alien, care cântă la o vioară Stradivarius, și Vlad Popescu, directorul artistic al festivalului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ