DISTRIBUIȚI

De miercuri, la Bastionul Theresia putem vizita o expoziție dedicată spațiului cosmic. Până la final de toamnă, Muzeul Național al Banatului va găzdui „Cosmoteca de Semne spațiale”, expoziție cu intrare liberă. 

Expoziția este cu obiecte inedite, noi și pe plan mondial. Alec Bartoș președintele Comisiei de Astrofilatelie a Federației Filatelice Române și membru cooptat al secțiunii de astrofilatelie a Federației Internaționale de Filatelie (FIP) a făcut selecția. Bartoș este machetator de timbre premiat, pictor și designer apreciat pe plan internațional, și semnează toate emisiunile filatelice legate de spațiul cosmic ale Poștei Române din 2007 până în prezent, pentru că se ocupă de timbre de la 7 ani, oficial! El a realizat flori, animale sălbatice, istorie, natură sau jocuri olimpice pentru tineret.

Expoziția are trei secțiuni, iar prima include tocmai aceste timbre despre spațiu create de Alec Bartoș. A doua prezintă colecția de astrofilatelie premiată în repetate rânduri cu Medalia Aur Mare și „Best in the class” la competiții filatelice internaționale de nivel FIP (Fédération Internationale de Philatélie). În fine, a treia este o selecție de obiecte personale legate de spațiu, selectate de Bartoș. Ultimele două secțiuni includ obiecte realizate în ultimii 40 de ani. Vor fi prezentate  documente, ziare de epocă, insigne, medalii și cărți vechi.

Publicul va putea vedea diferența dintre apa obișnuită și cea consumată de astronauți. Istoria cosmodromului Baikonur, din Kazahstan, de unde a decolat Dumitru Punariu în spațiu. Exponatele aduse de acolo sunt prezentate pentru prima dată în lume. Nu vor lipsi nici jucătorii. Expoziția va cuprinde tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. Evenimentul se organizează în cadrul proiectului  „De la pământ la stele” realizat de Asociația Inițiativă în Educație în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului.

Vor fi și activități educaționale realizate de Departamentul de Pedagogie Muzicală, realizate de muzeografa Corina Cranciova. Vernisajul e miercuri, 4 octombrie, ora 17. Expoziția va sta pe simeze până la 27 noiembrie.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ