DISTRIBUIȚI

Ieșirea din starea de urgență a dus la redeschiderea muzeelor. Din 15 mai, Muzeul Banatului și-a redeschis porțile, cu măsuri de precauție în contextul epidemiologic. Timișorenii pot vizita două expoziții în perioada aceasta, „Patrimonium 2019” și „Spectrul iubirii”.

La expoziția ”Patrimonium 2019”, vizitatorii au ocazia să o selecţie de bunuri culturale de valoare, achiziţionate în 2019 de Muzeul Naţional al Banatului, realizată de muzeografi,  dar şi piese descoperite de arheologi, pe şantierele din 2019. Practic, se expune tot ceea ce a îmbogățit patrimoniul secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale. Vorbim despre 45 de noi obiecte, cumpărate din suma de 100.000 de lei alocată de CJT. De asemenea, alte 500 de exponate provin din donații. Cea mai importantă vine de la familia doctorului Horia Vermeșan, alături de soția Simona, și constă în mobilier Biedermeier și sticlă.

Iată ce puteți vedea la ”Patrimonium 2019”: lucrări de pictură din secolele XIX – XX, lucrări de sculptură din prima jumătate a secolului al XX-lea, ceramică, sticlă şi metale din secolele XIX – XX, mobilier, textile şi accesorii vestimentare (donate de criticul de artă Ileana Pintilie, profesoara de pian Aurora Dumbravă, fosta directoare a Liceului de Muzică, și Raluca Cosoroabă), care au reprezentat donaţii către Muzeul Naţional al Banatului. ”Spectrul iubirii” este o expoziție cu 60 de lucrări ale artistului Marcel Bunea, organizată în colaborare cu Asociația ”Dialoguri contemporane”, a cărei curator este Gabriela Ciucă.

Firește cele două expoziții sunt la Bastionul Theresia. Muzeul Național al Banatului anunță și redeschiderea punctului muzeal Traian Vuia, precum și Muzeul Ştefan Popa Popa’s. În muzeu nu se va permite accesul a mai mult de zece persoane, carre trebuie să aibă măști de protecție. Muzeul a fost dotat cu dezinfectant, termometre cu infraroșu, dar și covorașe dezinfectante. Intrarea și ieșirea din muzeu se va face pe uși diferite, iar sălile vor fi aerisite la fiecare două ore.

Programul Muzeul Banatului este de marți până duminică, între orele 10-18. Un bilet de intrare costă 5 lei. Elevii, studenții și pensionarii intră gratuit.

foto: facebook.com/pg/MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial

LĂSAȚI UN MESAJ