De vineri, Muzeul Național de Artă din Timișoara găzduiește o expoziție retrospectivă dedicată lui Romul Nuțiu. ”Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU. A retrospective” continuă, cumva, seria deschisă de expozițiile Paul Neagu și Victor Brauner.
Romul Nuțiu s-a născut în 1932 în Bilbor, Harghita. După Dictatul de la Viena, familia a fugit la Blaj. În 1941, tânărul a ajuns la Reghin, unde a terminat Liceul Pedagogic ”Petru Maior”. A urmat apoi Institutul de Arte Plastice din Cluj, între 1951-1957, iar în 1958, la 26 de an, s-a stabilit la Timișoara, ca bursier al Unniunii artiștilor Plastici. Dinn 1961 a devenit membru activ al Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Timiș. Din același an, devine conferențiar la Facultatea de Desen din Timișoara, unde predă până în 1979. Între 1992 și 2010, cu doi ani înainte de a muri, a predat la Facultatea de Arte și Design. Este considerat cel mai proeminent artist expresionist abstract român, cu lucrări de pictură, sculptură, grafică și film.
În perioada Realismului Socialist s-a conectat la stilul altor mari pictori: Andrej Jemec, Jan Kotik, Tadeusz Kantor, Edo Murtic dar și cu și Paul Klee , Chaïm Soutine sau Jackson Pollock. ”Pentru Romul Nuțiu pictura înseamnă viață, energie vitală, dinamica universului, risc, timp, experiment, trudă, libertate, iar el a fost conștient de aceste mize. Lucrările sale, metafore cromatice, volumetrice și performative ale unei vieți dedicate creației, îl conturează ca pe unul dintre cei mai interesanți artiști ai Europei Centrale și de Est, consolidând identitatea lui culturală, interesul pentru cercetarea teoretică a fenomenului picturii expresionist- abstracte cât și pentru relația stilistică dintre pictura europeană și cea americană a celei de-a doua jumătăți a secolului XX.” notează Dr. Andreea Foanene, curatoare a expoziției”, spune Andreea Foanene.
Expoziția este realizată de curatoarele Andreea Foanene și Simona Nuțiu Gradoux. Vernisajul va fi vineri, 30 iunie, de la ora 18 la Palatul Baroc. Expoziția va sta pe simeze până la 13 septembrie. În paralel, Muzeul de Artă va derula un proiect de cercetare, contextualizare și promovare a artistului.