DISTRIBUIȚI
rhdr

Muzeul de artă din Timișoara îi va omagia pe artiști plastici timișoreni din renumitele grupuri 1+1+1 și Sigma cu o expoziție permanentă. Mâine, 28 octombrie, vor fi primele vizionări ale expoziției.

Expoziția este posibilă după ce s-au inventariat toate obiectele de patrimoniu al muzeului, precum și după restaurarea acestora. ”Colaborarea cu ingineri, arhitecți și oameni de știință a îndreptat grupul spre o cercetare interdisciplinară, remarcabilă pentru anii 1960 – 1970 și pentru condițiile unui regim politic totalitar care s-a întrecut în a lua măsuri constrângătoare. În pofida multiplelor restricții, Timișoara era un loc unde se aflau suficiente minți luminate, aspirând la o orientare pro-occidentală în arte și științe. În fapt, orașul conserva încă o  bogată paletă de moșteniri multiculturale, încurajând experimentele. Acestea fuseseră posibile pe fondul în care Timișoara anilor postbelici era încă populată de mulți meseriași cu o înaltă calificare, de o clasă de mijloc supraviețuind războiului și vorbind mai multe limbi, de o societate în care relațiile interpersonale se bazau pe dialog și reciprocitatea serviciilor făcute. Vechiile industrii și-au continuat existența (cazul fabricilor TIMIȘOREANA, ILSA, KANDIA, GUBAN, AZUR, ș.a.), iar oamenii care le reprezentau nu erau străini de pluralitatea obiceiurilor moștenite de la predecesori, de pregătirea și etica profesionale, de bunul simț și binele de obște. Acest aspect – prea puțin evidențiat în înțelegerea infrastructurii orașului – a făcut posibilă relația dintre creatorii artei neo-anvangardiste și societatea locală”, spune Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă.

Grupul 1+1+1 a luat ființă în anul 1966, în legătură strânsă cu Liceul de Arte Plastice. Grupul a devenit Sigma după plecarea lui Radu Cotoșman în SUA. Au activat în grup cadrele didactice ale liceului, precum Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan și Ioan Gaita. Expoziția aceasta devine a șasea permanentă a Muzeului de Artă, după Pictură veche bănățeană, Icoane bănățene, Artă modernă românească, Corneliu Baba și Artă europeană . Ea poate fi vizită la etajul 1, de marți până duminică, în intervalul 10-18.

La muzeu, vizitatorii sunt obligați să poarte mască, dar și să păstreze distanța. Vizitatorilor li se ia temperatura și sunt rugați să folosească preșurile cu dezinfectant, dar și dozatoarele.

LĂSAȚI UN MESAJ