Se apropie tot mai mult anul 2023, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii, iar acțiunile culturale organizate în această direcție se întețesc. Muzeul Național de Artă Timișoara deschide de mâine o expoziție comună, la Galeria Matica Srpska Novi Sad, organizată în baza unui parteneriat început anul trecut.

Expoziția ”Parallels/Paralele”  prezintă creații artistice din zona Banatului istorice, deopotrivă românesc sau sârbesc, dacă ținem cont de granițele actuale. Expozișia va fi deschisă Novi Sad în perioada 8 iulie – 4 septembrie, cu opere create în ultimii 100 de ani. Aspectul și mai important e că Novi Sad deține titlul de capitală culturală europeană anul acesta, așadar, se creează o punte între cele două orașe, cu un destin istoric cu multe aspecte comune. De altfel, dacă nu intervenau amânările cu covid, titlul ar fi trebuit să fie exercitat simultan, căci ambele l-au câștigat în anul 2016. Și între operele de artă expuse există un istoric foarte comun.

De altfel, și actualul muzeu timișorean, dar și galeria din Vojvodina au luat naștere pornidnde la operele unor colecționari, Sava Tekelije  și, respectiv, Zygmond Ormoš . Astfel s-a ajuns la expoziția comună, colecția Muzeului imaginar al capitalelor culturale europene. Expoziția cuprinde 60 de lucrări de artă, icoane, portrete, peisaje, naturi moarte și compoziții abstracte ale unor artiști precum Stefan Tenecki, Teodor Ilic CeSljar, Pavel Petrovic, Konstantin Danilo, Stevan Aleksic, Uros Predić, Zora Petrovic și Vasa Pomorisac.

Muzeul Național de Artă din Timișoara va expune un portofloiu de 28 de lucrări de pictură, din colecția proprie, cu o lucrare clasată în categoria tezaur, o lucrare ce face parte din colecția de artă contemporană și 26 de lucrări clasate în 2022 în categoria fond. De asemenea, expoziția cuprinde și piese din Tezaurul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, așadar, opere de artă religioasă.

LĂSAȚI UN MESAJ