De săptămâna aceasta, la Muzeul Satului Bănățean poate fi admirată expoziția de fotografii ”Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația”. Materialele expuse surprind o parte din viața cărturarului sârb, care a predat o vreme în regiunea ce astăzi aparține de Croația.

Dositei Obradovici s-a născut la Ciacova, în 1742, într-o familie de sârbi. A vorbit de mic și limba română și a fugit de acasă pentru a se face călugăr.De-a lungul vieții, Obradovici a călătorit în Albania, Dalmația, Grecia,Ungaria, Turcia, Franța, Rusia Anglia, Italia, dar și a predat în România, la Iași, pentur a ajunge apoi în Germania, Polonia și Austria. Abia din 1806 s-a mutat la Belgrad, unde a și murit, cinci ani mai târziu, dar nu înainte de e pune bazele viitoarei universități.

Expoziția de la Muzeul Satului surprinde perioada petrecută de Obradovici în Dalmația și Lika. De altfel, vizitatorii vor putea vedea fotografii din localitățile unde a trăit iluministul, dar și scrisori are sale sau monumente și plăci memoriale. De altfel, materialele sunt strânse de Miroslav Kuraica, din Plavno, oraș dalmat, un mare admirator al lui Obraodivici.

Curatorul expoziției e Andrei Milin, iar locația e Casa Națională. Vernisajul va fi vineri, 25 noiembrie, ora 17.

foto: treccani.it

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ