Sâmbătă avem în toată țara evenimentul Noaptea Muzeelor, iar cea mai importantă instituție de profil din Timișoara, Muzeul Banatului, va avea un program mai scurt ca în alți ani. Totul se va termina la ora 23, mult mai devreme decât e tradiția acestui eveniment.

Motivul este legat de protestele angajaților pentru că salariații au remunerații la minimul prevăzut pentru cei din acest domeniu. Evenimentul are loc sub sloganul „Cerem respect și echitate pentru salariile din cultură!”, și se va organiza doar un program între orele 17-23 în curtea Bastionului Theresia. Expozițiile interioare ale Muzeului Banatului vor fi închise, pe acest fond al nemulțumiri salariaților, spre deosebire de alți ani când totul decurgea bine și din punct de vedere al programului de vizitare, nu doar al evenimentelor din curte.

Se vor organiza diverse ateleire și jocuri, inclusiv dmeonstrații de tras cu arcul. De asemenea, vor fi reconstituiri istorice ale activităților militare medievale,d ar și ale vieții otomanilor din timpul ocupației Banatului, Nu vor lipsi salvele de tun, armele din colecția muzeului, dar nici focul de artificii. Participă sub denumirea de Uniunea Artiștilor – Cronicari: Eyaletul de Timișoara, Asociația Losonczy Istvan, Hrafnabroethr-Frații Corbi, Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara, Sagittarii Getici, Deep6 Project, Peregrinii.

Accesul la eveniment e gratuit. Iată și programul zilei de sâmbătă:

  • 17:00 – Curtea Bastionului – Deschiderea pentru public a taberelor de reconstituire istorică și a atelierelor interactive.
  • 17:00 – 21:00 – Curtea Bastionului Theresia – Activități de prezentări close-up și ilustrări în stilul „living museum”: armele și ținutele Evului Mediu, obiceiurile trecutului, antrenamentele vitejilor (performance comun al grupurilor participante cu participarea activă a publicului), jocuri interactive pentru public, prezentare de tir cu arcul istoric și demonstrații de tragere cu arcul la ținte fixe și mobile, din diverse poziții și cu diferite niveluri de dificultate, atelier de tir cu arcul tradițional pentru toate vârstele.
  • 18:00 – Spațiul „Istoria Militară a Banatului”, intrare din curtea Bastionului – Asociația de Reconstituiri Istorice Timișoara – Prezentare interactivă a unor file din istoria Cetății Timișoara.
  • 18:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Trecutul prezentat ca istorie vie: echipamente și formațiuni militare ale Evului Mediu timpuriu.
  • 19:30 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Timișoara otomană, obiceiuri și îndeletniciri: toaleta unui bogat timariot, frizeria otomană în vremea Eyalet-ului.
  • 20:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Raiduri și bătălii în Ținuturile de Margine – o poveste narată în stilul „living museum” și ilustrată cu muzică istorică.
  • 21:00 – Curtea Bastionului – Schimbul de gardă al cetății Timișoara, însoțit de salve de tun.
  • 21:15 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Prezentare interactivă a pieselor din expoziția de spade și săbii istorice, Fiare din Beci; încercarea armelor de către oștenii din tabere. Istoria armelor – colecția de săbii și spade originale Cosmin Pop, prezentată publicului în stil close-up.
  • 22:00 – Arena din curtea Bastionului Theresia – Spectacol de teatru pirotehnic și muzică live – UNIUNEA ARTIȘTILOR-CRONICARI – RONDUL DE NOAPTE. Un show de sunet și foc, inspirat din vechi legende.

 

LĂSAȚI UN MESAJ