DISTRIBUIȚI

În ultimele lui, în special dinspre conducerea liberală a Consiliul Județean Timiș vin des anunțuri despre discuții strategice și semnare de declarații comune (mai ceva ca la NATO), fără nicio valoare juridică, în fapt.  Miercuri, a fost o nouă ocazie în acest sens, sub pretextul unei strategii comune de dezvoltare a județului și Timișoarei, mai ales a zonei metropolitane.

Totul s-a desfășurat în cadrul Consiliului de Strategie și Consiliere Economică, creat de Alin Nica la CJT. Au mai participat și reprezentanți ai Băncii Mondiale, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău, dar și reprezentanți din mediul de afaceri și universitar. Teoretic, scopul dezbaterii a fost sincronizarea strategii de dezvoltare a județului cu Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Timișoarei. ”Dezbaterea de astăzi a avut loc în condițiile în care direcțiile de dezvoltare economică a județului și a zonei metropolitane trebuie să provină dintr-o consultare reală cu mediul de afaceri și cu cel universitar. Viziunea mediului de afaceri și a universităților asupra evoluției economiei și mai ales asupra economiei viitorului este esențială pentru orice document programatic realizat la nivelul administrației județene”, spune Alin Nica.

Au fost prezenți și reprezentanți ai celor două companii de consultanță care lucrează la strategiile pentru Timiș și Timișoara. S-a discutat despre raportul dintre creștere zonei metropolitane a Timișorei și nivelul calității vieții, necesitatea creșetrii numărului de studenți, mai mic ca în alte centre universitare, proiecte de turism transfrontalier, dar și despre faptul că mulți timișoreni fac agricultură la nivel micro, fără impact economic. ”Am dorit sa unificăm cele două procese, pentru că Timișoara și zona metropolitană reprezintă mai mult de jumătate din populația județului. O coordonare între Consiliul Județean, Primăria Timișoarei și celelalte UAT-uri din jurul Timișoarei este esențială pentru a avea două strategii realiste, fundamentate pe situația din teren”, a mai declarat Nica.

Cu această ocazia s-a semnat și protocolul de operaționalizare a Consiliului de Strategie și Consiliere Economică de către:

– Ralf Krautkrämer – președintele Corpului Consular Timișoara;

– Christian Von Albrichsfeld;

– Florin Drăgan – Universitatea Politehnica Timișoara;

– Sabin Totorean – Nokia Networks România;

– Marilen Pirtea – Universitatea de Vest din Timișoara;

– Sorin Maxim – Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest;

– Cosmin Alin Popescu – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului;

– Octavian Crețu – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”;

– Ovidiu Șandor – Mulberry Development;

– Sorin Predescu – Direcția Județeană pentru Cultură;

– Marcel Dumitru Miclău – Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă;

– Octavian Ovidiu Megan – ADI Polul de Creștere Timișoara;

– Petru Opruț – Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timișoara;

– Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România;

– Carmen Popescu – Uniunea Națională a Patronatelor cu Capital Privat din România;

– Ileana Gabor – Asociația Clubul Economic Nord-American;

– Peter Hochmuth – Clubul Economic German Banat;

– Vicenzo Moderno – Camera de Comerț Italiană pentru România;

– Florica Chiriță – Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș;

– Dorin Miron – Asociația Centre D`Affaire Timișoara;

– Mihaela Vețan – Asociația de Resurse pentru Inițiative Etnice și Solidare.

LĂSAȚI UN MESAJ