DISTRIBUIȚI

Grădina de vară ”Capitol” din Timișoara se va transforma într-un adevărat cinematograf în aer liber. Nomad International Film Festival (Nomad IFF) își deschide porțile în centrul Timișoarei în perioada 2-7 iunie. ”Aferim” și ”Drumul Păsărilor” sunt doar două lungmetraje puse la dispoziție publicului în cadrul festivalului. Evenimentul va avea loc în patru orașe din România, dar și în Oslo, Norvegia, iar la începutul lunii iunie va ajunge și la Timișoara.

NomadCel mai în vogă cinematograf în aer liber aduce în orașul de pe Bega un ecran gonflabil de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante ce vor transforma Grădina de vară Capitol într-un adevărat „cinematograf în aer liber”. Pe lângă proiecții, spaţiul Nomad din Grădina de Vară va găzdui, zilnic, între orele 19:00 – 21:0 0 şi activităţi ale centrelor culturale ale minorităţilor din Timişoara. Centrul Cultural German aduce un colţ de lectură cu cărţi în limba germană, zonă de colorat şi boardgames pentru copii, dar și expoziția ”Faustbook – Coperți actuale de carte pentru autori clasici de limbă germană“, a remixerului cultural Julien Britnic.

Atât în prima, cât și în ultima zi a festivalului, actriţa Teatrului German de Stat, Isolde Cobeţ, va susţine ateliere de actorie pentru adolescenţi iar Teatrul Maghiar de Stat prezintă o expoziţie – colaj a posterelor spectacolelor din stagiunea curentă. Echipa ”Prin Banat” aduce o expoziţie de fotografie ce surprinde locuri din Banat şi portrete ale oamenilor întâlniţi de membrii echipei în timpul excursiilor de documentare în teren din anul 2014.

Program Nomad International Film Festival

Nomad International Film Festival propune publicului timișorean, seară de seară, lungmetraje care și-au câștigat faima pe plan național și internațional. Proiecțiile vor începe la ora 21:00, iar intrarea este gratuită. În plus, în fiecare seară de proiecție, publicul este invitat să vizioneze câte două scurtmetraje diferite, selectate în cadrul competiției Nomad Shorts.

Aferim! (regia  Radu Jude), marți, 2 iunie

Despre ”Aferim!” se spune că este o splendoare. Radu Jude este câștigător al Ursului de argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015, iar ”Aferim!” este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835 și spune povestea zapciului Costandin care, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.

Pașaport de Germania (regia Răzvan Georgescu), miercuri, 3 iunie

Filmul a primit trei nominalizări la Premiile Gopo. Puţină lume ştie că, în timpul Războiului rece, România a vândut Germaniei de Vest peste 250 de mii de etnici germani. Hein Günther Hüsch, negociatorul secret al Germaniei, venea la Bucureşti cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost şi cel al Erikăi Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează cinematografic povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces.

Sunt a ta (regia Iram Haq), joi, 4 iunie

Un film în selecția oficială la Toronto IFF și care a primit titlul de Special Mention of the Jury la Les Arcs 2013. Mina, o mamă singură, trăieşte în Oslo împreună că fiul ei de şase ani, Felix. Norvegiană de origine pakistaneză, Mina are o relaţie complicată cu familia şi caută mereu dragostea în relaţii cu bărbaţi diferiţi. Din păcate niciuna dintre aceste relaţii nu dă semne că va fi foarte longevivă. Când Mina îl întâlneşte pe Jesper, un regizor suedez, se îndrăgosteşte de el până peste cap.

Trenul vieții (regia Radu Mihăileanu), vineri, 5 iunie

A câștigat premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film de debut la Veneția 1998 și Premiul publicului pentru un film internaţional la Sundance 1999. Într-o seară a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consătenilor săi din shtetl o ştire cumplită: germanii ucid şi deportează spre destinaţii necunoscute locuitorii evrei din shtetl-urile vecine. În curând, şi sătucul lor va avea aceeaşi soartă. Imediat, Consiliul Înţelepţilor se reuneşte. Trebuie să găsească o soluţie pentru a-şi salva comunitatea! În zorii zilei, ideea salvatoare îşi face apariţia, chiar din gura nebunului: pentru a scăpa de nazişti, vor organiza un tren fals de deportaţi!

Toto și surorile lui (regia Alexander Nanău), sâmbătă, 6 iunie

”Toto și surorile lui” a câștigat Grand Jury Prize la Angers EFF 2015, Silver Eye Award pentru Cel mai bun documentar la Jilhava IDFF și prezintă povestea lui Totonel, un puşti de 10 ani din Ferentari. Câtă vreme mama lui e în puşcărie pentru trafic de droguri, Toto locuieşte cu surorile lui mai mari, Andreea şi Ana, şi cu un şir lung de unchi, vecini şi utilizatori de droguri din cartier. Singura lui „supapă de aer” este centrul de sprijin unde face şcoala şi unde descoperă dansul hip-hop în timp ce, la rândul lor, surorile lui adolescente îşi caută şi ele locul în lume şi se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme.

Drumul păsărilor (regia Klara Trencsenyi, Vlad Naumescu), duminică, 7 iunie

A câștigat titlul de Best Romanian Documentary la ASTRA 2009. În Delta Dunării, la Periprava, bătrânii mor, iar tradiţiile se pierd. Comunitatea de lipoveni, alcătuită din credincioşi de rit vechi, a rămas fără preot. Bătrânul preot e bolnav, ţintuit de mult la pat, iar cel tânăr, ales de săteni, nu îşi poate îndeplini misiunea fiindcă nu e însurat şi nici nu se mai găseşte o fată dispusă să devină preoteasă. Înmormântările sunt oficiate de diacon în lipsa preotului, şi tot fără preot se ţin slujbele de Paşte sau de Crăciun. Sătenii îşi amintesc cum atunci când erau copii şi se auzeau strigătele prizonierilor pe Dunăre, părinţii îi minţeau că nu e nimic, doar ţipătul păsărilor.

Nomad International Film Festival  este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Metropolis în parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo şi este finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Nicoleta POPA

LĂSAȚI UN MESAJ