În ultima lună, norvegienii au aflat direct de la ei de acasă, din Țara Fiordurilor, cum arată Timișoara. Totul, în cadrul Festivalului Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital organizat în țara nordică.
Timișoara a fost adusă în trei orașe norvegiene de proiectul Patrimoniul sub Reflectoare (Spotlight Heritage), al Universității Politehnice și Muzeului Banatului, în colaborare cu Universitatea din Agder și sprijinul Ambasadei României în Norvegia. Practic, chiar dacă evenimentul nu a fost dedicat doar României, mulți participanți au putut vedea, cu ajutorul tehnologiei virtuale, frumusețile Timișoarei. Evenimentul a avut loc în Trondheim, Grimstad și Oslo. Au fost peste 600 de patricipanți, studenți, profesori, oameni de cultură, diplomați, copii, adolescenți șu turiști români.
Totul a început la 25 august la Trondheim, iar 60 de persoane au putut explora Timișoara virtual. La Grimstad, denumit și oraș al poeților, cu toate că are și un specific agrar zona, timp de trei zile, 4000 participanți au ascultat poveștile Timișoarei. În sfârșit, la Oslo, 100 de alți cetățeni au aflat povestea Timișoarei. ”E o experiență nouă, sunt senzații noi. Știm cu toții că ne îndreptăm spre o lume în care realul începe să fie însoțit din ce în ce mai mult și mai profund de digital […], pe de altă parte, această experiență a fost o întoarcere acasă”, a declarat Cristian Bădescu, Ambasadorul României în Regatul Norvegiei.
Reamintim, tot ceea ce s-a realizat prin proiectul Patrimoniul sub reflectoare va pueta fi vizualozat și în viitor, căci munca celor de la UPT și muzeu nu se va pierde. Ea a impresionat și pe cei care au văzut orașul, live. ”A fost o experiență extraordinar de plăcută să revăd Timișoara într-un alt mod, virtua”, a declarat Silviu-Vasile Jipa, Ministru Consilier, prim colaborator al Ambasadei României în Regatul Norvegiei.
Partea umană, cu povești ale cartierelor istorice, a frapat asistența. „A fost extraordinar faptul că experiența nu s-a bazat doar pe lucrurile arhi-cunoscute ale orașului, ci am putut să aflăm povești ale oamenilor care au influențat societatea și comunitatea din Timișoara trecutului”, a punctat Dragoș Cantea, pianist concertist și director artistic al Classics Festival.
Concluzia Universității din Agder a fost că ftivlaul a fost o reușită: ”„Acest Festival este un eveniment foarte special și suntem încântați să fim gazdele unor echipe multiculturale, din diferite țări – România, Polonia, Slovacia etc. – oaspeți care sunt chiar entuziasmați de acest Festival Digital. De asemenea, este o oportunitate unică de a învăța despre istoria unui oraș și să ne lăsăm cuprinși de o experiență imersivă briliantă care ne ajută să aflăm mai multe despre cultura și monumentele istorice ale Timișoarei, în special în 2023, în anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii”, a precizat Filippo Sanfilippo, profesor la Departamentul de Științe Inginerești al Universității din Agder.