„Cine n-a fost la Reşiţa şi cunoaşte numai din auzite sau a văzut mai în treacăt oraşul fabrică  – nu-i vine să creadă, că în cetatea oţelului, printre zgomotul furnalelor, se mai poate face şi cultură şi încă frumoasă şi înălţătoare cultură românească.

Despre activitatea asociaţiilor culturale din acest orăşel, unde paralel cu miile de bătăi de ciocane bat tot atâtea inimi româneşti.

Astăzi, Catedrala îşi ridică mândră şi impunătoare cupola şi turnurile împodobite cu cruci strălucitoare: semnul biruirii adevărului şi luminii creştine asupra întunericului şi nedreptăţii, rivalizând cu crestele munţilor ce împrejmuiesc Reşiţa. Monumentala catedrală este încă în lucrare. Turnurile au îmbrăcat acoperişuri de aramă sub crucile inspiratoare de credinţă, dar pereţii sunt încă netencuiţi şi interiorul încă nepictat. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu, cu străduinţa neprihănită a bunului protopop Ieremia şi contribuţia inimoasă a enoriaşilor, anul acesta opera va fi terminată complet şi Catedrala va vesti că în oraşul-uzină bate un suflet românesc si se redeşteaptă o credinţă creştină ortodoxă.

Construirea Catedralei a costat 10 milioane lei. Destul de ieftin în comparaţie cu alte clădiri monumentale similare: la Timişoara, Catedrala a costat 100 milioane, la Cluj 80 de milioane. De aici se vede că părintele protopop Ieremia, împreună cu enoriaşii, au luat iniţiativa construirii bisericei catedrale, au început imediat strângerea fondurilor şi în scurt timp s-a adunat, cu muncă şi trudă, suma de 1.500.000. Enoriaşii funcţionari şi muncitori la U.D.R. au contribuit cu salariul lor pe o jumătate de lună, care a mai sporit fondul cu un milion de lei. Văzând această însufleţire, Direcţiunea U.D.R. a contribuit şi ea la augumentarea fondului cu suma de 2 milioane şi 400 mii de lei. Se înţelege că nici Primăria Reşiţa nu s-a lăsat mai prejos şi a alocat în buget o sumă de 3 milioane lei pentru Catedrală. Restul de 2.100.000 se va aduna în cursul acestui an prin munca fără preget a neobositului protopop şi prin însufleţirea enoriaşilor care abia aşteaptă să termine acest măreţ locaş de închinare.

Munca a început în decembrie 1937, adică abia de un an şi jumătate. Temelia s-a pus la 29 Mai 1938, de către P.S.S. Episcopul Vasile Lăzărescu din Caransebeş, care tot atunci a proclamat pe părintele Iosif Ieremia ca protopop al Tractului Reşiţa.

Catedrala e construită de arhitectul Gheorghe Mateica din Lugoj, după planul făcut de domnul profesor Iosif Vlad de la Politehnica din Timişoara. Catedrala are două turnuri şi o cupolă care predomină oraşul. E foarte vastă, poate cuprinde până la 2500 persoane. Va avea încălzire centrală şi lumină electrică.

Clopotele Catedralei au bătut pentru prima dată, duminică 9 aprilie 1939, în noaptea învierii Domnului, vestind Pacea şi producând o impresie evlavioasă, şi a făcut ca mulţi credincioşi din satele apropiate să vină să audă primul dangăt al clopotelor catedralei ortodoxe din Reşiţa”.

Comunicat de Felix Ostrovschi din „Tribuna” (Anul II, nr. 83, 13 aprilie 1939).

LĂSAȚI UN MESAJ