DISTRIBUIȚI

Chiar dacă, cel mai probabil momentul în care Timișoara își va începe mandatul de Capitală Europeană a Culturii va fi amânat, din cauza pandemiei, orașul ar trebui să aibă la vremea respectivă fațadele clădirilor din centrul orașului reabilitate. În Piața Victoriei, pe multe dintre clădirile istorice au apărut schele, dar nu și pe o clădire mare de culoare galbenă de pe ”Surogat”. Nicolae Robu spune că proprietarii folosesc diverse tertipuri legale.

În ultimii ani, autoritățile locale sau amenzi, dar au apelat și la supraimpozitarea celor ce au clădiri istorice și nu le reabilitează fațadele. Primarul spune însă că asta nu îi determină pe toți proprietarii să ia măsuri. ”Avem probleme mari cu proprietarii și le avem, în mare parte, datorită legii. Efectiv îi doare în cot de oraș. Sperăm să putem să reușim să schimbă lege, încât să nu-și mai poată permite să-i doară în cot. Poliția Locală merge, face notificare, le dă procesul-verbal de amendă și împreună cu cei de la Direcția de Urbanism, li se dă un termen în care să intre în regulă, să înlăture motivele pentru care au fost amendați. Nu știu exact cât este termenul, 3 luni, sau 6 luni. Este o perioadă în care nu îi mai poate amenda nimeni. Ei nu fac nimic, trece acel termen, se mai dă odată perioada acea, îi doare în cot și trec anii fără să putem face nimic”, a spus primarul Nicolae Robu.

Reamintim că în Piața Victoriei se reabilitează și fațada Operei. Schelele sunt sus și s-a dat jos travertinul vechi. Acum, sunt vizibile cărămizile prin fațada veche, dată jos. Urmează să se refacă o fațadă nouă, similară celei vechi. În ceea ce privește ”Corso” pe partea de promenadă a centrului pe care pe vremuri se plimbau cei din lumea bună a orașului, majoritatea clădirilor sunt în procesul de reabilitare a fațadelor. O singură clădirea mai mică face excepție. ”Este acea porțiune mai mic fără schele, lângă Librăria Eminescu. Există promisiunea că se va pune schelă și pe acea clădire”, a precizat primarul Timișoarei.

Piața Unirii stă mai bine la capitolul fațade reabilitate. Robu spune că și edificiile din Piața Victoriei care vor fi reabilitate vor fi iluminate precum clădirile din Unirii. ”Vom generaliza, vom face ca toate clădirile să fie iluminate frumos în Piața Unirii și în Piața Victoriei. Vor fi gata lucrările pe latura nordică și vom face și acolo iluminat. Nu știu ce oraș se va putea mândri cu o piață așa de frumoasă ca Piața Victoriei din Timișoara”, a mai spus Nicolae Robu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ