DISTRIBUIȚI

Observatorul Român de Sănătate (http://health-observatory.ro) a lansat recent raportul privind Relațiile financiare dintre industria farmaceutică și sistemul medical românesc. Având la bază informațiile oficiale raportate de către sponsori și beneficiari pe website-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, documentul relevă faptul că, la nivelul anului 2016, totalul transferurilor de valoare raportate de industria farmaceutică și a dispozitivelor medicale pentru anul 2016 s-a ridicat la 47 de milioane de euro.

Potrivit sursei citate, “Cei mai sponsorizați 10 medici din România au primit în 2016 un total cumulat de 325.033 Euro  sub  formă de finanțări  din  partea  industriei. Medicii din  acest  top  au  primit  în  anul 2016 finanțări cu valori de la 2.420 Euro / lună până la 2.980 Euro / lună.”

Un fenomen particular, spun autorii raportului, “este reprezentat de sponsorizările oferite de industrie nu direct medicilor, ci unor firme sau fundații controlate de aceștia”.  Printre beneficiarii unor sume importante se află o fundație și un SRL din Timișoara:

Fundația Cardioprevent – beneficiară a unor sponsorizări în valoare de 981.625 lei, condusă de prof. dr. Dan Gaiță

Corvitmed SRL – beneficiară a unor sponsorizări în valoare de 107.267 lei, deţinută de prof. dr. Daniel Lighezan din Timişoara

Raportul mai arată și faptul că “mai multe studii recente efectuate în Statele Unite au demonstrat existența unei asociații puternice între primirea de către medici de sponsorizări/finanțări din partea industriei farmaceutice și creșterea prescrierilor acelor medicamente care au fost promovate de companii”.

Prof. dr. Marius Craina, manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” din Timișoara, a primit, la nivelul anului 2016, două sponsorizări. 10.491 de lei de la Angelini Pharmaceuticals (pentru “evenimente educaționale”) și 4.500 de lei de la Dr. Reddy’s Laboratories Romania SRL (pentru “conferențiere”).

În baza de date de pe site-ul Observatorului Român de Sănătate figurează și prof. univ. dr. Rodica Mihăescu, foarte probabil una și aceeași persoană cu directorul medical al Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, cu sponsorizări de 10.080 lei (de la Sanofi România SRL), 2.2.50 de lei (de la Takeda Pharmaceuticals), 707 lei (de la Roche România), 2.500 lei (de la Alvogen România SRL), 3.279 lei (de la Novartis Pharma Services România SRL), 4.848 lei (de la Johnson & Johnson România) și 19.709 lei (de la Bristol-Myers Squibb Marketing Services).

LĂSAȚI UN MESAJ