De vinerea aceasta, la Muzeul Național al Banatului va putea fi vizitată ”Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”. În fiecare an, proiectul cultural cunoscut în engleză ca Sportlight Heritage aduce în prim-plan un cartier, iar acum e rândul Căii Girocului.
Proiectul a început în 2019 cu Iosefin, a continuat cu Elisabetin, pentru ca în 2021 să ajungă în Fabric, iar anul trecut în Cetate. Urmează în anul capitalei culturale europene Girocul, cartier-comunist de blocuri, de tip-dormitor, căruia și azi oamenii i se raportează cu denumirea comunei periurbane, și nu cu denumriea actuală, Calea Martirilor. Expoziția de la Muzeul Banatului va fi prezentă în Mansarda B2 și va fi una complexă, cu bunuri cultrale din patrimoniul instituției și care reflectă aspecte din viața în cele cinci cartiere, din punct de vedere economic, social și cultural. Vor fi și numeroase mărturii literare sau texte, inclusiv romane, jurnale, memorii, dar și cărți poștale, fotografii, sigilii, sau diplome de breală. fiecare cartier are un simț asociat.
Valerina Pintea e legată de povestea Iosefinului, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu, iar simțul activat e văzul. Elisabetinul se destănuie din cufprul ascuns al lui Netti Diel, așa cum scris Pia Brînzeu în jurnalul de familie, iar tacticul e simțul activat. Elisa Konis reflectă viața din Fabric, povestită cu auz, grație interviului din Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, realizat de smaranda Vultur. Cartierul Cetate e reflectat cu ajutorul Marienei Klein, a poeziilor scrise de Robert Șerban, dar și a textelor Smaradei Vultur și Roxanei Rogobete, iar în prim-plan e simțul olfactiv. Jurnalul Sorinei Jecza spune povestea despre Calea Girocului, inclusiv cu momentul Revoluției, iar simțul gustativ apare în poveste.
Expoziția, realizată de Universitatea Politehnica din Timișoara ca actor principal, va permite viziattorilor să utilizeze tehnologii de realitate augmentată, virtualăs au mobilă ăentur a afla poveștile cartierelor. Va fi posibilă interacțiinea cu imstalații imersive vizuale și auditive și, în plus, fragmentele de texte literare vor fi încorporate într-o aplicație web și două evrsiuni mobile, pentru iOS și Android. Picturile de realitate agumentată vor putea fi exploare cu mese interactive multimedia, ochelari VR, dar și a telefoanelor și tabeletelor mobile. De asemenea, se vor pueta lăsa comentarii, iar tot ceea ce se va face va fi integrat în Biblioteca digitală Europeana, cel mai mare portal de arhivare a memoriei culturale din Europa.
Vernisajul va fi vineri, 12 mai, ora 18, iar expoziția va sta pe simeze până la data de 23 august 2023. Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants