De vineri, timișorenii pot admira la Muzeul Național de Artă din Timișoara expoziția ”Lifeline”, cu operele artistului Dieter Mammel, care are un destin legate de capitala Banatului. Tematica e una extrem de actuală, și anume, exodul, războiul și migrația.

Născut în Reutlingen în anul 1965, Dieter Mammel avea o bunică maternă născută în Timișoara. Ea s-a căsătorie în Serbia cu un bărbat din Kacarevo, iar în anii ‘40, împreună cu fiicele lor, bunica a fugit în Austria. Ulterior, după șapte ani în care a fost prizonier de război, bunicul li s-a alăturat, iar familia s-a mutat în Germania. Statutul de refugiat a avut și tatăl artistului. Neamț basarabean, a fugit împreună cu familia sa din Klöstnitz, Ucraina, într-o căruță trasă de cai, care călătorea spre vest. Pictorula fost toată viața apropiat de cei dezrădăcinați, iar în 2015, a fost pe insula grecească Kos, la sosirea primelor bărci cu refugiați sirieni. În Germania, a desenat cu acești copii din centrele de refugiați, și așa s-a născut proiectul Zeig mir, woher Dukommst” (Arată-mi de unde provii).

Pictorul a abordat tematici precum Patrie, Război, Refugiu, Adăpost, Album de familie și Supraviețuire, dar și Moartea și Strădania. Artistul își folosește în pictură experiența de gravor, iar picturile sale sunt realizate atât cu cerneluri diafane, dar și cu nuanțe intense. ”Lifeline” cuprinde lucrări din ultimii 20 de ani realizate de Dieter Mammel. Expoziția este realiztă în colaborare cu Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm. Locația este spațiul Galeriei Ioachim Miloia, iar vernisajul va fi vineri, 10 mai, de la ora 18. Pentru artist, aceasta va fi expoziția cu numărul 100.

LĂSAȚI UN MESAJ