DISTRIBUIȚI

În pandemie și criză economică, e evident că pentru toată lumea se anunță o iarnă grea, mai cu seamă pentru oamenii străzii și pentru migranț din Timișoara. În acest sens, autoritățile locale vor face un protocol de colaborare cu Fundația Filantropia și Asociația LOGS.

Proocolul se va ratifica prin votarea unui proiect de hoărâre în consiliul local. Finalitatea e ca persoanele fără adăpost și migranțiii să primească oachete alimentare, produse de igienă și îmbrcăminte. totul a pornit la inițiativa mitropolitului. ”La îndemnul și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, acest protocol de colaborare între Primăria Municipiului Timișoara, Fundația Filantropia Timișoara și Asociația Logs, având ca obiectiv asistența umanitară pentru migranți, devine realitate. Considerăm că întreaga asistență adresată persoanelor aflate în migrare, din diverse motive, este sub semnul firescului și Timișoara, oraș cunoscut pentru multiculturalitate și împreună conviețuire multietnică, nu putea să nu se mobilizeze. Apreciem în mod deosebit sprijinul financiar acordat de Profi România pentru asigurare de servicii adresate migranților și indirect timișorenilor, pentru o mai bună viețuire”, a declarat președintele Fundației Filantropia Timișoara, Pr. Cristian Pavel.

Fundația Filantropia va veni cu banii, iar de porții se va ocupa Direcția de Asistență Socială. Cei de la LOGS vor staibli câte porții sunt necesare zilnic și le va duce la cei în necesitate. ”Persoanele aflate pe stradă, fără un adăpost, indiferent cum se numesc – fie că sunt timișoreni sau nu -, ele se află pe stradă! Avem dreptul, dar și obligația de a interveni, întrucât acești oameni fac obiectul activităților sociale specifice activității noastre. Mai mult decât atât, în fiecare iarnă, autoritățile locale gestionează, conform legii, activitățile de prevenire a decesului prin hipotermie a persoanelor fără adăpost. De asemenea, trebuie să ne gândim că, potrivit prevederilor legale în vigoare, oamenii nu pot fi cazați într-un centru rezidential, contrar voinței lor. De aceea, acest protocol oferă un instrument de abordare a problematicii persoanelor care trăiesc pe stradă, a migranților și a altor grupuri vulnerabile aflate la limita subzistenței”, a declarat și directorul adjunct al DASTM, Marius Murariu.

Grupul de inișaitive sociale LOGS a mai făcut ceva similar pentru migranți. ”De la finalul anului trecut, cu suportul comunității și a sute de voluntari, am oferit asistență umanitară numărului record de solicitanți de azil din Timișoara. Am colaborat îndeaproape cu Primăria Timișoara în gestionarea spațiului de carantinare de la Liceul CFR, dar și cu Mitropolia, care ne-a donat produse alimentare și fructe pentru oamenii în nevoie. Colaborarea oficială pe care o începem acum ne bucură, pentru că împreună putem continua să ajutăm oamenii aflați în căutarea siguranței și tot mai mulți timișoreni arată bunătate pentru migranții din oraș”, spune președintele Asociației LOGS, Flavius Ilioni Loga.

La Centrul de Refugiați din Timișoara, doar în luna octombrie au fost înregistrate 937 de noi cereri de azil, în principal de la cetățeni din Afganistan, Bangladesh, India și Siria. 231 dintre ele sunt de la copii minori, iar 126 dintre copii sunt minori singuri. În perioada ianuarie – octombrie au fost depuse 8284 de noi cereri de azil.

LĂSAȚI UN MESAJ