Concursul pentru ocuparea postului de director al Muzeului Satului Bănățean s-a încheiat. Dorel Micle, unicul candidat, a luat notă de trecere și de săptămâna viitoare va fi director plim.
Micle a fost numit director interimar după demisia lui Dan Radosav, cel care a ocupat în ultimii ani postul de director. Șeful muzeului este cadru didactic universitar și cercetător la Universitatea de Vest din Timișoara, director al Centrului de cercetări interdisciplinare al patrimoniului arheologic mobil și imobil „ArheoTim”. La concursul de management, unde a fost singurul, Dorel Micle a luat nota de 9,44 pe proiectul de management. În ultimele trei luni, el a fost director interimar. Contractul de director plin va începe de la data de 25 ianuarie 2023.
Directorul spune că vrea să salveze patrimoniul entografic bănățean. ”Muzeul poate deveni în următoarea perioadă un pol de interes pentru marele public, pregătind evenimente pe toate gusturile, de la spectacole în aer liber, la manifestări științifice și culturale specifice. Marea provocare constă în digitalizarea serviciilor, identificarea de noi forme de a se adresa publicului și implicarea în salvarea patrimoniului etnografic din zona Banatului, care este într-o profundă alterare. Doresc să realizez un echilibru între expoziții, simpozioane științifice, târguri tradiționale, didactică muzeală, spectacole folclorice și parcuri tematice, în încercarea de a contribui la îmbunătățirea ofertelor culturale ale Timișoarei, mai ales în perioada Capitalei Europene a Culturii 2023”, a adeclarat Micle.
Muzeul Satului a apărut după ce Ioachim Miloia a propus realizarea unie expoziții de cruci, biserici de lemn și case tradiționale în curtea Muzeul Banatului, în 1928, când instituțai funcțioa la Castelul Huniade. În actualul perimetru de al Pădurea Verde, există din 1971, iar din 2000, s-a desprins ca muzeu autonom, dacă până atunci a fost secție a Muzeului Banatului.
foto: stiridetimisoara.ro