Acasă Știri din Banat Social Operație în premieră făcută la Spitalul Județean Timișoara, la o pacientă cu...

Operație în premieră făcută la Spitalul Județean Timișoara, la o pacientă cu anevrisme cerebrale

1
DISTRIBUIȚI

În ianuarie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brânzeu” Timișoara s-a realizat o intervenție chirurgicală cu o tehnică utilizată în premieră în cea mai mare unitate spitalicească din vestul țării. Intervenția a presupus amplasarea a două stenturi intracerebrale în formă de Y la o pacientă de 37 de ani.

Cele două stenturi au fost amplasate în bifurcația arterei cerebrale medii. Scopul intervenție este evitarea protruziei spitaralelor de platină în bifurcația arterei cerebrale medii și delivrarea lor în sacul anevrismal. Anevrismul tratat avea un colet larg de 7 mm și un diametru de 9 mm. Pe lângă particularitatea tehnicii de plasare a celor două stenturi, a doua particularitatea este legată de faptul că cele două stenturi de tip ”laser cut” cu celule deschise sunt relativ noi și sunt folosite prima dată cu tehnica stentării în formă de Y. În cadrul procedurii, femeia de 37 de ani a beneficiat și de tratamemtul unui al doilea anevrism cerebral de arteră bazilar, greu abordabil prin tehnici chirurgicale clasice.

La Spitalul Județean s-au folosit în premieră cu ocazia acestei operații noile softuri 3D ce permit vizualizarea cu acuratețe și precizie, în timpul procedurii, a imagini scopice 2D, suprapuse peste imaginea volumetrică 3D instalte de producătorul angriografului. În contextul realității aumentate, se asigură siguranța sporită a tuturor gesturilor neuro-endovasculare. Procedurile au fost coordonate de doctorul Mihaela Cristian de la CHU Bicetre, Paris, cu care spitalul colaborează de 6 ani., alături de medicii de la Radiologie intervențională: Adrian Tutelca, Cătălin Juratu și Dana Chisevescu. Managementul pluridisciplinar a mai fost asigurat și de Secția de Neurochirurgie condusă de Horia Pleș, iar anestezia generală a fost făcută sub coordonarea doctorului Carmen Galiciu din cadrul secției de ATI, condusă de Ovidiu Bredreag și Dorel Săndesc.

Procedurile au durat 3 or eși jumătate, iar pacienta a fost spitalizată 3 ore. ”Tehnica folosită s-a impus datorită particularităților anatomice dificile pe care acest anevrism îl avea (dimensiuni și colet mari), pacienta tânără plurianevrismală cu factori de risc cardiovascular (fumat) și a necesitat un timp operator de 5 ore, dublu tratament antiagregant. Utilizarea la maximum atât a capacităților tehniceale aparatului de angiografie, cât și materialelor endovasculare existente pe piață la acest moment au reprezentat provocare amajoră a acestui caz”, spune doctorul Mihaela Cristian.

Spitlaul Județean are ca prioritate creștere activități prin tehnici minim invazive de radiologie și neuroradiologie. În 2020, la cel mai mare spital din Timișoara s-au făcut 50 de trombectomii pentru pacienții cu accident vascular ischemic. La finalul lunii ianuarie, într-o singură săptămână, la Spitalul Județean s-au făcut opt proceduri neuroendovasculare de embolizare a unor anevrisme cerebrale rupt eși nerupte pentru pcienți cu vârsta curpinsă între 37 și 77 de ani. Intervențiile au presupus excluderea din circulația vasculare cerebrală prin tehnici minime invazive cu acces la nivelul arterei femurale, pe masa angriografului Philips Allura, din dotarea spitalului.

În aceeași perioadă s-a realizat și tratamentul unei fistule arterior-venoase dure cerebrale, dar și o procedură de trombectomei pentru un pacient care a suferit un accident cerebral ischemic, care a fost transferat la Spitalul Județean Timișoara de la Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ