DISTRIBUIȚI

Deocamdată, în județul Timiș au sosit și rămas puțini refugiați ucraineni, marea lor majoritatea plecând mai departe spre state din vestul Europei. Totuți, Inspectoratul Școlar Județean Timiș spune că există opt unități de învățământ, din localitățile cu minoritate ucraineană, care pot înmatricular copiii ai refugiaților.

În total, sunt 360 de locuri disponibile pentru refugiați. Locurile la grădinițe și ciclu primar și gimnazial sunt la școlile gimnaziale din Știuca (60 de locuri), Darova (50 de locuri), Bethausen (20), Mașloc, inclusiv cu structurile arondate din Remetea Mică și Alioș (100), Victor Vlad Delamarina, cu structura Petroasa Mare (40), Banloc (40) și Bârna, cu structura de la Pogănești 50), plus Colegiul ”Iulia Hașdeu” din Lugoj, singurul liceu din județ cu predare în ucraineană. ”Am făcut un inventar al disponibilității de locuri din județul Timiș împreună cu domnul inspector Bobic. În toate aceste unități avem profesori de limba ucraineană, majoritatea calificați, cu excepția unității din Banloc”, spun inspectorul școlar general Marin Popescu.

Cei mai mulți refugiați au venit cu copii mici, preșcolari. Pentru eis e caută și ajutor imediat, cu donații. ”Există o disponibilitate la nivelul grădinițelor, de a primi copiii care vor veni. Va fi o campanie nu exagerată, ci una oenstă și bine gândită din perspectiva unor pachete care să cuprindă produse de igienă personală, mici rechizite și chiar și hăinuțe, dacă este cazul. Nu le vom transmite prin niciun centru, am luat legătura cu directorii. Aceste pachete vor fi distribuite de inspectoratul școlar, în parteneriat cu centrele. Chiar și copiii care vin în tranzit vor primi aceste pachețele”, a mai adăugat Marin Popescu.

Deocamdată, pentru înmatriculare la liceu, ar exista doar o fată de 16 ani rămasă la Știuca, singura localitate din județ unde avem, deocamdată, refugiați. În unitățile de învățământ din județ există 90 de preșcolari la grupe e limba ucraineană, 462 de elevi de ciclu primar și gimnaziu și 103 liceeni la Lugoj.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ