Una dintre cele mai mari manifestări din acest an, în care Timișoara este capitala europeană a culturii va fi cu siguranță Festivalul JAZZX, ”urmașul” JazzTm. Organizatorii au anunțat noi nume importante care vor cânta la vară în cadrul evenimentului.

Trupa Shakti face parte dintre invitați, în anul în care aniversează 50 de ani și fac un turneu mondial de anvergură. John McLaughlin, Zakir Hussain, Shankar Mahadevan, Ganesh Rajagopalan, Selvaganesh Vinayakram fac parte din grup. John McLaughlin și Zakir Hussain  revin în trupa, una de pioneri a genului Fusion la nivel mondial. Muzica lor este un amestec unic de instrumente tradiționale indiene și ritmuri jazz-pop.

De asemenea, pe scena festivalului vor urca și Ibeyi, gemenele francezo-cubaneze Lisa-Kainde și Naomi-Diaz. Numele trupei înseamnă chiar „gemeni” în limba youruba. Cele două abordează genuri precum fusion jazz,  R&B și downtempo electronica. Cel mai nou single al lor este „Lavender Roses”, în colaborare cu Jorja Smith.

Delvon Lamarr Organ Trio vor concerta și el la Timișoara, cu suntele unice ale orgii, chitară și ritm al bateristului. Trupa va readuce în prim-plan sunetul unic al anilor 1960 din New Orleans, capitala mondială a jazzului.

În fine, alt nume anunțat astăzi este Mammal Hands, o trupă formaăt din saxofonistul Jordan Smart, pianistul Nick Smart și percuționistul Jesse Barrett. Și ei îmbină cu succes jazzul șu muzica electronică.

Festivalul va avea loc în perioada 28 iunie – 2 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ