FRF a publicat clasificarea academiilor de juniori, iar ierarhia care anul trecut le-a plasat pe Poli și Ripensia pe locuri excelente mai dă prilej ca păcăleala din fotbalul timișorean să continue cum că lucrurile merg într-o direcție bună. LPS Banatul nu a mai prins primele 20 de echipe, dar celelalte două cluburi, da, deși situația lor e una foarte proastă.

Anul trecut, Poli a avut locul 4 în această clasificare, una care nu ține cont de două aspecte importante: numărul de jucători convocați la naționalele de juniori sau numărul de juniori care se impun ca titulari la seniori. Acum, clubul alb-violet, unul de la care și-au dat demisia majoritatea antrenorilor de juniori, a prins locul 17, cu un punctaj de 79,42 de puncte dintr-un total de 100 posibile. Și coordonatoarul academiei, Sorin Brîndescu a plecat, iar motivul e simplu: restantele salariale enorme. Însă, atenței, dosarul pentru clasificare se făcea din timp, astfel că acest loc 17 s-a obținut cu licențele celor care acum au părăsit clubul!

Ripensia a prins și ea primele 20 de echipe, mai precis, e pe locul 18, după ce anul trecut a fost pe 6. Punctajul roș-galbenilor e de 78,95, fiind mai dezavantajată c Poli la Capitolul infrastructură. Cele două echipe au dreptul de a continua la Liga Elitelor, deși niciuna nu mai produce tinere talente pentru loturile naționale. Vara aceasta au avut, deocamdată, acțiune, doar cei de la U18. Au fost două amicale cu bulgaria, iar din Timiș a fost prezent doar Luca Szimionaș, fost ripensist. A jucat 68 de minute în victorie cu 1-0 din 8 iunie, și 46 în meciul terminat 1-1 din 10 iunie, în ambele titular. Vermeșan, coleg cu Szimionaș și în Italia, nu a mai fost convocat.

Altfel, din cele 124 de cluburi care au depus dosar de clasificare, mai regăsim alte cinci din Timiș. LPS Banatul e pe locul 33, și nu va mai participa în Liga Elitelor din ediția 2024-2025. CSC Ghiroda și Giarmata Vii este pe locul 45, iar iar CS Giroc-Chișoda e mult mai jos, pe 77. Dumbrăvița, deși are echipă de seniori în Liga 2, stă destul de slab la juniori, locul 78 pe țară. CSȘ Lugoj stă și mai rău, pe locul 94 din 124.

Altfel, o clasificare ce vinde iluzii unor cluburi în picaj clar, așa cum sunt Poli și Ripensia, într-un fotba care nu ar trebuie să se amăgească prea mult cu calificarea în optimi la Euro. Cât despre județul Timiș, vedem la seniori cum stăm tot mai rău an de an!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ