Serialul audio din opt episoade ”Arhiva de sunet: Timișoara” s-a lansat în format podcast. Printre cei intervievați despre istoria prin muzică a capitalei Banatului se numără și rapperul timișorean Pacha Man sau Ilie Stepan, membru fondator al trupei rock Pro Musica.
Cele opt episoade de podcat cuprind interviuri cu artiști, jurnaliști, lucrători culturali și comentatori, despre repreznetarea spiritului orașului prin muzica produsă aici, dar și despre contribuția muzicii la indentitatea locală. Primul episod e deja lansat și urmează și celelalte. Interviurile sunt realizate de jurnaliștii Paul Breazu și Ionuț Dulămiță, alături de cercetătorul și teoreticianul Mihai Lukacs. Au fost intervievați următorii: Pacha Man, Ilie Stepan (Pro Musica), Octavian Horvath (Implant Pentru Refuz), Ovidiu Mihăiță (Teatrul Auăleu, Haos), Aron Madon/Admina, Adi Crăciun (vvvlv) sunt printre artiștii intervievați de Arhiva de Sunet, alături de scriitorii Adriana Babeți și Radu Pavel Gheo, jurnaliștii Doru „Rocker” Ionescu, Mimo Obradov, Flavius Băican, Vlad Tăușance, sociologul Emanuel Copilaș. Proiectul aparține celor de la Centrul Dialectic.
Realizatorii explică cum s-a născut ”Arhiva de sunet: Timișoara”. ”Din avion privind, poate că Timișoara este mediul ideal pentru a observa relația muzicii, a culturii în general, cu spațiul sociopolitic: contextul istoric, contextul (multi)cultural, poziția geografică, o oarecare iluzie a grandorii, până la urmă. De fapt, toate acestea revin obsesiv și atunci când coborâm din el, în răspunsurile celor cu care am stat de vorbă. Ba chiar se transferă în interpretarea a ceea ce am putea numi «Fenomenul Timișoara», sintagmă care poate intra în discuție încărcată de nuanțele unui excepționalism care uneori ne-a făcut să ridicăm din sprâncene. Dincolo de asta, judecând lucrurile într-o convenție cvasifactualistă, există momente memorabile în istoria orașului, în care lucrurile s-au articulat într-un anume fel, de la desantul rock din anii ‘60-’70, marcat de nume precum Sfinții/Phoenix, Clasic 20, Progresiv TM, Pro Musica, ca să le citez doar pe cele rezonanțe, la cohorta black metal de la mijlocul anilor ‘90, de la subculturile punk și rave din același deceniu și o formație dance pop legendară și esențială, numită Genius, de la memoria unui concert Lepa Brena pe stadionul Politehnicii Timișoara, ținut cândva la mijloc de ani ‘80, la Carmen Șerban sau Stana Izbașa”, spune Paul Breazu.
Primul episod al podcastului Arhiva de Sunet: Timișoara este disponibil pe YouTube (), Spotify (https://spoti.fi/3l1403P), Apple Podcasts (https://apple.co/3xegZUw) și Google Podcasts (shorturl.at/eCJTV).
foto: wowbiz.ro