DISTRIBUIȚI

Specialiștii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumologie ”Victor Babeș” din Timișoara au creat un nou proiect unic în România. Cu ajutorul unei platforme digitale, pacienții cu probleme pulmonare, dar și medicii lor, pot cere o a doua opinie, prin intermediului acestui mecanism de diagnosticare gratuită.

Aceasta a doua opinia este formulată de o echipe de specialiști formată de pnuemologi și radiologi de la spitalul de lângă Pădurea Verde. Pagina de Internet unde se încarcă documentele pacientului este securizată și permite încărcarea docuemntelor imagistice, dar și a ltor documente medicale. ”Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile intră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, spune Diana Manolescu, directoarea medicală a unității sanitare.

Pentru a obține a doua opinie sunt necesari să fie aprcuși câțiva pași. Pacientul sau medicul curant trebuie să își facă un cont, să se logheze cu o parolă care se generează automat și care oferă securitate suplimentară, iar apoi să-și introducă datele personale. Informațiile sunt disponibile strict pentru cine le încarcă și pentru echipa de la Spitalul ”Victor Babeș”. Echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult. Proiectul a luat naștere deoarece multe afecțiuni pulmonare pot fi confundate între ele, din cauza simptomelor. ”Pneumonia Interstițială Difuza (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificila din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferență o face experiență medicală, îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o rată de supravițuire medie de 4-5 ani”, a mai declarat Diana Manolescu.

Clinica de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este Centru de referință prinvind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019

 

LĂSAȚI UN MESAJ