DISTRIBUIȚI

În contextul reînceperii învățământului preuniversitar, există temei că numărul de infectări cu coronavirus va crește la nivel național. Există și în Timiș părinți care au optat doar pentru școală online pentru copiii lor, chiar dacă nimeni din familiei sau copilul nu au afecțiuni cronice. Pentru mai multe liniște mentală, părinții pot apela la un chestionar conceput de specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Fundația de Ajutor Medical Profilaxis.

Practic, cele mai multe temeri sunt că cei mici vor da virusul bunicilor, care sunt cei mai vulnerabili în fața noului virus. Chestionarul propus de medicii infecționiști și epidemiologi din Timișoara, implicați în bătălia cu coronavirusul, este ca un triaj epidemiologic și completarea sa nu durează mai mult de două minute. ”Cu toții suntem îngrijorați de acest risc, cel al infectării cu noul coronavirus și uneori decizia de a trimite copilul la școală sau a-l îndruma este foarte dificil de luat. Există riscul să ne scape un amănunt care să fie esențial în evoluția ulterioară a evenimentelor”, spune Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Doctor Victor Babeș” Timișoara.

Chestionarul cere datele de identificare a părintelui, vârsta copilului, dacă cel mic are boli cronice, dacă a avut simptome de covid-19 în ultimele săptămâni, precum și ce contacte a avut cel mic în ultimele 14 zile. În funcție de datele completate, familia va primi și un răspuns. Practic, Musta consideră că e bine ca cei vulnerabili să opteze pentru școala online. ”Încă de la începutul pandemiei am spus că bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităților sanitare. Dacă vom ajunge să luptăm doar în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pierderile noastre vor fi din ce în ce mai mari. Acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme. Să nu ajungem să acționăm când e prea târziu”, a explicat medicul infecționist.

Din datele comunicate de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, 359 de elevi au optat să facă ore online, fără motive medicale justificate, în acest debut de an școlar. Alți 487 nu vin la cursuri fizic deoarece ei au afecțiuni ce pot fi factor de risc în cazul infectării cu coronavirus, iar alți 623 au astfel de afecțiuni la membri familiei. Chestionarul elaborat de medicii de la ”Victor Babeș” și Fundația Profilaxis este accesibil aici.

LĂSAȚI UN MESAJ