Cei patru parlamentari USRPLUS de Timiș propun Ministerului Energiei ceea ce propune și Colterm, pentru a evita ca CET-urile din țară să rămână fără gaz de la furnizorii privați. Deputații și senatorii propun plata compensațiilor în 15 zile și alimemtarea CET-urilor de la sistemul național.

Guvernul dorește să plătească prin compensare de la bugetul de stat diferența dintre facturi și prețul plafonat de 250 lei/MWh . Sumele ar urma să vină de la Ministerul Energiei, dar furnizorii privați se tem că aceste compensații se vor acorda târziu și spun că nu vor mai lucra cu CET-urile din țară, unde, evident, facturile vor fi mari, și, pe cale de consecință, și sumele de compensat. Parlamentarii Cătălin Drulă, Raoul Trifan, Nicu Fălcoi și Daniel Toda propun ceea ce a propus și colterm.

Este vorba de un termen scurt de plată a acestor compensații, dar și asigurarea gazului pentru CET-uri de la Romgaz. ”Precizarea expresă a unui interval de timp/termen clar stabilit în care diferența de preț la gazele naturale va fi compensată de la bugetul de stat. Propunerea este de 15 zile lucrătoare sau in intervalul de scadenta emis de furnizor. În cazul în care furnizorii de energie termică în sistem centralizat nu pot încheia contracte de furnizare gaze naturale cu furnizori de pe piața liberă, statul român, prin companiile de stat furnizoare/producătoare de gaze naturale va asigura necesarul de gaze naturale pentru producerea energiei termice în sezonul de iarnă 2021-2022 în condițiile articolului menționat mai sus”, spuns cei patru parlamentari.

Amenințarea furnizorilor de gaz vizează toate CET-urile din țară, nu doar Colterm.

LĂSAȚI UN MESAJ