Ada Cean, președintele interimar M10 – filiala Timiș: „Nu este suficient de atent la nevoile cetățenilor. Acesta este punctul slab al primarului Robu.”

Europarlamentarul Monica Macovei a vrut ca Asociația M10 să devină un partid cu acte în regulă, iar acest lucru nu a întârziat să apară. Astfel, din luna august, M10 are filială și în Timiș, iar formațiunea alcătuită, până în prezent, din numai 50 de membrii – este decisă să îl învingă pe edilul Nicolae Robu, în alegerile locale din 2016, privind candidatura la primărie. Dar obiectivul celor de la M10 nu se oprește aici: vor lupta și pentru Primăria Lugoj, inclusiv pentru funcții de consilieri județeni și locali. Nicu Fălcoi (președintele comisiei și membru al partidului), Călin Tauber (M10), Marcel Tolcea (prof. univ. de Jurnalism la Universitatea de Vest din Timișoara), Daniel Vighi (publicist, prozator și eseit)  și Marius Giura (organizatorul principal al Festivalului de Jazz de la Gărâna) vor alege candidatul din partea partidului Monicăi Macovei.

„Formularul de înscriere în partid este online și acolo se găsesc toate criteriile minimale pe care persoana respectivă trebuie să le întrunească pentru a fi membru. Urmează aducerea unui CV și a unei scrisori de intenții, iar apoi are loc o discuție la sediu. Dacă în urma discuției doresc să rămână și îndeplinesc toate condițiile, vor deveni membrii”, a spus președintele interimar M10 Timiș, Ada Cean. Aceasta este de părere că traseiștii politici nu pot fi opriți să se înscrie în formațiunea pe care o conduce, dar pot fi împiedicați să candideze la funcții de către Comisia de Integritate, care are drept de veto.

Denumirea partidului se referă la cele zece direcții reformiste propuse de europarlamentarul Monica Macovei pentru modernizarea țării:

Reforma clasei politice;

Reforma politicii externe și de securitate;

Reforma constituțională și întărirea statului de drept;

Reforma administrativă;

Reforma economică și fiscală;

Reforma în educație și cercetare;

Reforma socială și a sistemului de sănătate;

Reforma privind mediul, energia și agricultura;

Reforma morală;

Reforma spațiului public.

Prof. univ. Marcel Tolcea a argumentat de ce a acceptat să facă parte din această comisie: „M-am gândit destul de mult dacă o asemenea postură mi se potrivește. În cele din urmă am spus «Da» acestei invitații pentru că mi s-a părut că M10 face un experiment care nu se regăsește în alte partide politice. Nu sunt membru de partid. Mi se pare că M10 este, în momentul de față, partidul care are ca miză și logo cuvântul «integritate», iar asta ține de tot ceea ce a făcut Monica Macovei până acum.”

Ada Cean nu neagă faptul că edilul Robu a făcut lucruri bune pentru comunitate, însă consideră că „nu este bine săte folosești de tăierea de panglici în interes personal. Domnul primar ar trebui să fie mai implicat în ceea ce doresc cetățenii și țină mai mult cont de părerea lor.”

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ