DISTRIBUIȚI

De sâmbătă, în Timișoara și toate localitățile din județ cu rata de infectare cu coronavirus de peste 3/1000 nu mai poate funcționa niciun restaurant sau cafenea care nu are terasă. Asociația patronală Horetim a făcut un memoriu în acest sens pe care l-a trimis autorităților locale, dar care nu se știe dacă vor și ține cont de doleanțele oamenilor de afaceri din cel mai lovit sector al economiei.

Concret, într-un document ce însumează mai multe pagini, cei din asociația Horetim spun că nu este normal ca în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cel care ia decizia pentru adoptarea de restricții cu rolul de a combate pandemia, să nu facă parte și reprezentanți ai domeniului. De asemenea, patronii sunt revoltați că au fost închiși la mai puțin de o lună de la redeschidere spațiilor de alimentație publică indoor, deși nu au existat focare. Comunitatul nu se ferește să spună lucrurilor pe nume, și indică cluburi sau discoteci care au funcționat în vară și de unde s-a ajuns la multe infectări. De altfel, în week-end, clubul Epic Vara a organizat sâmbătă o petrecere, în condițiile în care orice spectacol sau eveniment era interzis! Poliția a dat amenzi abia a doua zi, pe baza unor postări de pe Facebook sau Instagram! Pe baza acelorași imagini, se încearcă identificarea participanților!

În memoriul trimis autorităților, Horetim critică faptul că alt gen de măsuri nu s-a luat mai devreme. ”Ținem să vă reamintim că, în județul Timiș, ar fi fost normal să se dispună obligația purtării măștii de protecție încă de la atingerea ratei de 1,5 la 1000 locuitori și să se solicite organelor de control să asigure respectarea acestei măsuri, în condițiile în care masca este singurul mijloc de protecție unanim recunoscut. În plus, până la data apariției Hotărârii 43/13.10.2020, o serie de activități care, aparent, pot avea un impact mai mare asupra creșterii ratei de răspândire, au funcționat fără restricții (săli de sport, cluburi în are liber, săli de evenimente, săli de jocuri de noroc etc.). Considerăm că, după mai bine de 7 luni de la apariția pandemiei, atât autoritățile locale, cât și cele centrale, aveau obligația civică de a comanda studii medicale și statistice, în baza cărora să fie luate măsurile de limitare a răspândirii infectărilor. Este inacceptabil ca toate măsurile să fie dispuse fără temei științific, ci doar pentru a justifica o aparentă implicare a autorităților în combaterea pandemiei”, se arată în memoriul celor de la Horetim.

Cei do Horetim cer eliminarea restaurantelor din lista locațiilor unde se răspândește virusul. De asemenea, membrii asociației au pus punctul pe ”I” și au solicitat restituirea banilor pe care restaurantele le au de recuperat deja de mult, precum TVA, CASS, dar și sumele de șomaj tehnic! Asociația propune și eșalonarea datoriilor la stat până în iulie 2021, dar și adoptarea modelului german Kurzarbeit, ce permite angajatorului reducere orelor de muncă prestate de angajat, dar și recuperare sumei pentru diferența față de contractul inițial de la stat. Horetim mai cere un ajutor de stat în valoare de 20%din diferența dintre cifrele de afaceri dintre 2019 și 2020, dar și reducerea impozitelor pe clădiri, terenuri sau taxe hoteliere cu 50% pentru următorii doi ani.

O măsură de reducere a impozitului pe clădirile nerezidențiale a fost luată în Timișoara, în urma unei decizii a consiliului local, doar pentru cele două luni de stare de urgență. Duminică, noul președinte al consiliului județean, Alin Nica, a înființat un grup de lucru pentru combaterea pandemiei. Nici în componența acestei structuri consultative nu există reprezentanți din Horeca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ