DISTRIBUIȚI

Peste 100 de reprezentanți ai sectorului HORECA au protestat la Timișoara, în Piața Unirii, miercuri după-amiază, în contextul restricțiilor dure pentru servirea de alimente și băuturi în interior în timpul stării de alertă. Acțiunea, una similară celei de la București, a fost organizată de Asociația patronală Horetim, care reprezintă antreprenorii care au hoteluri, pensiuni, restaurante sau cafenele pe plan local. 

Reamintim că din iunie, s-a dat ”liber” la redeschiderea teraselor, iar pentru servirea în interior nu s-a dat nici acum ”undă verde”. La prelungirea stării de alertă, premierul Orban a anunțat că restaurantele rămân închise.  Cei prezenți au purtat măști și au afișat mai multe mesaje, unele destul de dure, pe măsura restricțiilor impuse de Guvernul Orban: ”Cine e mai puternic după ora 24. Virusul sau prostia?”, ”Nota de plată: 5 miliarde”, ”Nu COVID-ul ne omoară, ci ignoranța voastră!”, ”400.000 de oameni afectați fără a fi infectați”, ”Meniul zilei: Șomaj”, ”O industrie fără oxigen, fără ATI: RIP”, ”Suntem 400.000. Contează?”, ”Nu ne mai serviți soluții expirate. E ilegal și letal”, ”La felul cum serviți (țara) nu meritați niciun tips (n.r. bacșiș scris greșit la plural)!””Specialitatea zilei la guvern: Ignoranța”., ”Nu omorâți Viitorul unei industrii cu un Prezent la care nu vă pricepeți”.

Organizatorii spun că au organizat rapid protestul din Piața Unirii, deoarece sperau ca din 16 august să se redeschidă restaurantele. Au fost mulțumiți de participare, chiar dacă piața nu s-a umplut. ”Susținem protestul colegilor din București, împotriva restricțiilor impuse de guvernanți, având în vedere că suntem singurul business care nu funcționează din luna martie și până acum, fără nicio explicație reală. A fost un protest organizat în scurt timp, având în vedere că situația a fost generată de răspunsul negativ al guvernanților. Noi am tot așteptat, cuminți, corecți. Din mai tot așteptăm să ni se dea drumul, să deschidem gradual, așa cum ni s-a promis. Acum când am văzut că nu s-a întâmplat nimic, a trebuit să luăm o decizie rapid. Cred că suntem suficient de mult pentru cât reprezentăm noi industria hospitalității”, a declarat Corina Macri, liderul asociației Horetim.

În Timiș, patronii din HORECA nu sunt mari antreprenori, iar pagubele se resimt tot mai greu. ”Noi estimăm că undeva la 40% din businessuri vor fi închise pentru că antreprenorii, în special cei din Timiș, nu vorbesc la nivel național,sunt antreprenori mici, care nu au resurse suficiente să ducă acest business mai mult de 3-4 luni. Deja noi avem o perioadă îndelungată. Va veni iarna și va fi mult mai greu să trecem peste această situație. Propunerea concretă este să fim lăsați să funcționăm la interior și hotelurile așa cum trebuie, pentru că noi respectăm în continuare condițiile, s-a confirmat că nu au fost cazuri și probabil nu au fost nici deacum încolo dacă respectăm condițiile. Și la terase și la hoteluri. Hotelurile automat nu pot primi oaspeți, pentru că nu pot servi nici măcar micul dejun. Și ce se va întâmpla din septembrie? Sunt hoteluri foarte mari, care nu au terase și nu pot primi oaspeții! Nimeni nu o să poată veni la infinit să mănânce micul dejun în cameră. Sunt condiții extrem de dure. Toată Europa funcționează normal, cu măști, cu spații. Dar toată Europa funcționează, numai la noi există această situație”, a a explicat Corina Macri.

Reprezentanta Horetim se ocupă de un cunoscut restaurant din oraș și spune că deocamdată, afacerea rezistă, dar nu știe ce se va întâmpla dacă restricțiile persistă. ”Am supraviețuit, într-adevăr, încercând să facem delivery, am încercat să funcționăm minimal pe terasă, la un grad de ocupare de 40%, încercăm să aplicăm tot felul de cereri pentru credite guvernamentale, dar acestea nu sunt soluții. Noi trebuie să ne întoarcem la normalitate. Nu putem, pe termen lung, să susținem acest business din resurse proprii și așteptând să se întâmple minuni. Oamenii au comandat în perioada de urgență. Dar acum, lumea vrea să iasă. Toată lumea s-a săturat să stea. Și oamenii ar vrea să socializeze. Restaurantul în sine este un concept al socializării, dacă noi asigurăm acele norme impuse. Nu mai discutăm de hoteluri. Acum, când puteam să beneficiem de turiștii români, toți sunt supărați că nu au condiții să vină. Am încercat să funcționăm cât de cât, cât se poate, cu șomaj tehnic, prin rotație, cum s-a putut. Dar deocamdată nu știm ce va fi mai departe”, mai spus Corina Macri.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ