În perioada 7-13 iunie, Naționalul timișorean îi invită pe timișoreni la a doua parte a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești. Evenimentul propune tuturor celor curioși un nou gen de teatru, pentru prima dată în România: teatrul de expresie hip-hop. Performance, one-man show, spectacol inspirat de un roman celebru – „Moromeții”, toate acestea vin pe scenele Naționalului timișorean alături de cea mai nouă premieră – „Proștii sub clar de lună”. Iubitorii de teatru nu trebuie să rateze spectacolul canadienilor de la „South Coast Repertory Theatre”, deja celebrul „Sfântul din Sfântul Gheorghe” al cunoscutului dramaturg Peca Ștefan.

„Ce se întâmplă atunci când literatura, teatrul, artele plastice și muzica își dau întâlnire? Răspunsul îl dă unul dintre cele mai cunoscute performance-uri ale ultimilor ani: «Medio Monte». O întâlnire altfel cu vedeta musicalului timișorean «The Full Monty», Richard Balint și cu o nouă formă de artă. Pentru toți amatorii de teatru, pentru toți amatorii de arte vizuale, pentru toți amatorii de muzică, «Medio Monte» spune «prezent» în FEST-FDR, marți, 9 iunie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari”, au transmis cei de la Naționalul timișorean.

Vineri, 12 iunie, de la ora 19:00, în Sala 2, canadienii de la South Coast Repertory aduc de peste ocean spectacolul „Dreamscape”. Evenimentul tragic din 1998 din Riverside, care a dus la uciderea Tyishei Miller de către forțele de poliție chemate să o ajute, este reimaginat ca un dialog rap punctat de elemente de coregrafie hip-hop. Un spectacol al performanței și al emoției, care nu trebuie ratat.

Inspirat din celebrul roman «Moromeții», adaptarea cunoscutului om de televiziune Cătălin Ștefănescu a reunit în spectacolul „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?” câteva dintre numele celebre ale teatrului românesc : actorii Marcel Iureș și George Mihăiță, precum și regizorul Alexandru Dabija. Din umorul fatalist al lui Marin Preda, umorul blând al lui Cătălin Ștefănescu, din teribilul, sarcasticul simț comic al lui Dabija și din personalitățile flamboaiante ale celor doi actori se naște un spectacol despre dimensiunea fabuloasă a românilor care dă, în egală măsură, o nouă definiție termenului „fabulă”. La Timișoara, în FEST-FDR, joi, 11 iunie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național

Unul dintre promotorii de vârf ai genului stand-up comedy în România, actorul Dragoș Pop, aduce în FEST-FDR „Cireada de pe tort”. De el și de noi, cu el și cu noi va povesti și va râde Dragoș Pop miercuri, 10 iunie, de la ora 19:00, la Sala 2 a Teatrului Național, în cel mai nou show al său.

Timișoara este reprezentată, în FEST-FDR, de cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Proștii sub clar de lună”. O comedie  despre un subiect arzător, „la ordinea zilei” – controalele care au bulversat mass-media românească a ultimei jumătăți de an. „Proștii sub clar de lună” vă așteaptă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 20:00, în Sala Mare a Teatrului Național.

Fiți alături de noi și haideți să închidem împreună FEST-FDR, ediția cu numărul 20”, au spus organizatorii.

Vă mai puteți procura bilete la spectacolele-eveniment de la Agențiile de bilete ale Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), în fiecare zi între orele 11:00 și 19:00, sau online, pe www.tntimisoara.com).

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ