Autoritățile județene cheltuie deja bani  pentru dotări necesare în contextul amenințării unei epidemii de coronavirus, iar marți s-au votat noi bani pentru Spitalul de Boli Infecțioase și pentru un fond de rezervă. De asemenea, de marți, președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a anunțat că toate evenimentele din această lună la instituție și la cele din subordine sunt anulate.

De vineri sunt așteptate primele containere pentru izolare, precum și primele termoscannere, pentru Poliția de Frontieră. ”La solicitarea ISU, DSP, a Poliției de Frontieră și a Spitalului de Boli Infecțioase am alocat din fondul de rezervă suma de aproximativ 350 de mii de lei, dintre care 250 pentru cinci module duble de izolare, adică zece containere dotate cu chicinetă, baie, mobilier, căldură aer condiționat. Persoanele care încep să vină în țară vor fi preluate de ISU, vor fi amplasate în zonele de frontieră și acolo unde DSP solicită amplasarea.  Vor veni și primele șapte dintre cele 11 termoscannere, ele vor fi distribuite Poliției de Frontieră”, a explicat Călin Dobra. Primele două module de carantină sunt așteptate vineri sau sâmbătă.

CJT alocă și 150 de mii de ei pentru Spitalul De Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara, din subordinea primăriei, sumă votată în cadrul unei rectificări de buget, într-o ședință de plen care a avut loc marți. „La solicitarea Spitalului de Boli Infecțioase am alocat 150 de mii de lei pentru achiziționarea testelor speciale, care se fac la suspecții cu acest virus, dar și pentru achiziția de echipament complet de protecție pentru medicii și personalul de la nivelul spitalului”, a mai explicat Dobra. De asemenea, prin rectificare, cei 26 de consilieri județeni prezenți la ședință au votat că 1 milion de lei va constitui sumă pentru un fond de rezervă, în caz că mai apar urgențe în contextul alertei de coronavirus. De asemenea, Dobra i-a anunțat pe consilieri că poate convoca în perioade viitoare ședințe de îndată, pentru a vota eventuale noi redirecționări de bani.

De asemenea, marți dimineața președintele CJT a anunțat că la Palatul Administrativ nu vor mai avea loc evenimente până în 31 martie inclusiv. Măsura se aplică și instituțiilor din subordine, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului, și mai ales, instituțiilor de cultură precum Muzeul Banatului, Muzeul de Artă, Muzeul Satului, Teatrul Merlin, Centrul de Cultură și Artă și Biblioteca Județeană ”Sorin Titel”. ”Am decis în urmă cu puțin timp să anulăm toate evenimentele pe care urma să le găzduim în spațiile consiliului județean, precum și în instituțiile subordonate. Decizia este valabilă până la 31 martie și am luat-o doar ca o măsură de precauție și nimic mai mult”, a postat Dobra într-un mesaj video.

Tot în subordinea CJT sunt și școlile pentru copii cu nevoi speciale, pentru care astăzi va avea loc o ședință, de la ora 14. Problema e că la majoritatea acestor școli, elevii stau la internate. De asemenea, în ședința de plen, consilierul județean liberal, Nicolae Bitea, care este și director la STPT, a spus că e o problemă cu dezinfectanții, care nu se mai găsesc. Bitea a ridicat problema atât pentru societatea sa, cât și pentru Spitalul Județean și Municipal.

Unele persoane aflate în autoizolare în Timiș au început deja să iasă din acest regim, întrucât au trecut cele 14 zile. Marți dimineața, mai avea 439 de oameni autoizolați, și nimeni și carantină. La spitalul timișorean mai sunt trei persoane cu coronavirus, o timișoreancă și cei doi hunedoreni. De mâine, grădinițele și școlile subordonate MEC se închid până în 22 martie.

foto: radioinfinit.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ