DISTRIBUIȚI

Sanctuarul neolitic de la Parța va fi în sfârșit valorificat și transformat într-un punctul muzeal. Timișul primește bani pentru acest lucru printr-un program de cooperare transfrontalieră cu Serbia, unde se va reabilita în același sistem un sit din Evul Mediu, de la Majdan. În total, proiectul, care va avea și o componență turistică, va primi o finanțare de peste 600.000 de euro.

Sanctuarul neolitic de la Parța a fost descoperit în anii ’70 și are o formă rectangulară. Zona era una folosită pentru aducerea ofrandelor și existau figurine ce întruchipau o zeitate feminină și un taur, simboluri ale fertilității. În zonă se va crea și un punct muzeal în gestiunea Muzeului Național al Banatului. În Serbia se va reabilita situl arheologic de la Majdan, unde s-a descoperit fundația unei biserici din secolul al XIII-lea, ridicat pe rămășițele unei biserici și mai vechi, din secolul al XI-lea. Zona din Vojvodina de nord este una ce poate fi valorificată și turistic, deoarece prin zonă trece Tisa, dar se organizează și vânători de prepelițe, fazani, căpriori, vulpi și rațe sălbatice.

Proiectul prin care cele două situri vor fi valorificate poartă numele de „Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat” și a avut în 21 mai conferința de lansare. Prin programul Interreg România-Republica Serbia se vor aloca 665.303,61  de euro în acest sens. Consiliul Județean Timiș este liderul de proiect, cu parteneri Muzeul Național al Banatului și municipalitatea din Novi Knezevac. Fiecare parte are o serie de obligații. la Parța se va realiza un muzeu care arată ca în macheta ilustrativă.

CJT va face pagina web a proiectului, materialele informative și de promovare, dar va organiza și conferințe adresate comunității locale și operatorilor turistici. ”Turismul poate fi o importantă axă de dezvoltare. Nu avem atâtea avantaje geografice precum alte zone, dar cu puțină creativitate putem să creăm o ofertă bogată la nivelul județului, care să completeze, de exemplu, experiența celor care aleg să viziteze Timișoara. Am crescut mult ca județ din acest punct de vedere, dar mai avem lucruri de făcut. Proiectul de la Parța se alătură, de exemplu, demersurilor noastre de revitalizare a Surducului sau de creare a unui brand la Margina”, spune Călin Dobra.

Muzeul Național al Banatului va contracta proiectarea, execuția și dotarea cu echipamente specifice ale punctului muzeal de la Parța. Claudiu Ilaș consideră că odată reabilitat, sanctuarul va suscita un interes național, find unic în lume. ”Acest proiect de valorificare a sanctuarului neolitic de la Parța este extrem de important pentru muzeu. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un punct de atracție cultural și turistic extrem de important pentru întreaga țară, nu doar pentru noi, cei din Vest și datorită faptului că este foarte bine conservat și unic în lume. Vom face și o bază de cercetare care va permite continuarea cercetării arheologice a sitului arheologic de la Parța. Chiar dacă am trecut și trecem printr-o perioadă mai grea. noi aproape am finalizat proiectul”, sa declarat directorul MNB.

Primăria din Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, plus conferințe în Serbia. De asemenea, va contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan, precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii din secolul al XIII-lea. Cele două puncte valorificate vor fi incluse în trasee turistice transfrontaliere ciclistice, importante pentru regiunea DKMT.

Termenul de finalizare al proiectului este de un an și jumătate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ