Miercuri și joi, melomanii, studenții și nu numai sunt invitați la două serie de cultură la Universitatea de Vest din Timișoara. Pianisutl Andrei Vieru va susține un concert, miercuri, iar joi, va discuta cu matematicianul Sergiu Klainerman despre tentațiile totalitare din lumea în care trăim.

Andrei Vieru este în prezent unul dintre cei mai importanți pianiști ai României. Este fiul compozitorului Anatol Vieru, iar mama sa a fost muzicolog. A studiat la Conservatorul din Bucrești, iar apoi, a studiat cu  Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. De asemenea, a fost elev al lui Dan Grigore. Cântă frecvent în țări precum Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada. La Timișoara, el va interpreta J.S. Bach Partita n° 6 în mi minor BWV 830; J.S. Bach Fantezia cromatică și fuga BWV 903, dar și șase momente muzicale din Franz Schubert. Concertul începe miercuri, la 18,30, în Aula Magna a UVT.

Joi, Andrei Vieru va participa la un dialog cu Sergiu Klainerman. American d eorigine română, Klainerman este un matematician de elită, cunoscut pentru contribuțiile sale la studiul ecuațiilor diferențiale hiperbolice și al relativității generale. Este titular la Universitatea Princeton, la catedra de matematică Eugene Higgins, unde predă din 1987. Anterior, din 1980, a predat la Universitatea din New York. Vieru și Klainerman vor discuta despre „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”, într-un dialog moderat de Mircea Mihăieș, de la ora, în amfiteatrul A01.

Tiișorenii sunt invitați la ambele evenimente. ”Reflecția, muzica, științele se pot înscrie într-un dialog aparte, ce stă sub semnul culturii înalte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest din Timișoara vor veni două personalități remarcabile: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susținut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minți strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare. Îi așteptăm pe timișoreni să ne fie alături și suntem convinși că vor avea parte de o experiență realmente specială, pentru că La UVT, Cultura este Capitală!”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Cele două eveniment fac parte din seria ”La UVT, Cultura este Capitală!”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ