Banatul a avut artiști cu povești foarte interesante, care merită cunoscute și după anul capitalei culturale europene. Una dintre ei este pictorița Cristian Renard, ale cărei opere sunt expuse de astăzi la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Renard este din Tomnatic și se trage din coloniștii francezi aduși în sat, în jurul anului 1772, când a venit populație din Lorena, alături de șvabi. Haman Dominik, bunicul matern al Cristinei Renard, a avut fabrica de cărămidă din sat. Preotul Adam Willkomm, preotul catolic din sat, i-a dat acuarelele fetei ce studia la secția frnaceză a școlii. Fetița născută în 1938 a descoperit atfel arta, dar și visitidunile vremurilor. Tatăl ei a fost deportat în URSS, iar la revenirea lui, Cristian Renard a ajuns la Timișoara, unde studia alăturid e maestrul Julius Podlipny.

Originea nsănătoasă, franceză, i-a adus exmatricularea de la Facultatea de Arte Plastice din Cluj. Cu toate acestea, a continuat să picteze, mai ales în acuarelă pe hârtie udă. A fost și președinta Asociației ”Romul Ladea”. La finalul anilor  ‘80 a avut probleme cu vederea și s-a oprit din pictat. S-a operat și a continuat să picteze la lupă. De anul trecut, pictează printre îngeri.

Picturile expuse la Casa de Cultură sunt cu tehnic uscată. Ele surprind Piața Unirii, Operei, malul Begău, dar și Piața Libertății, când era loc de promenadă, cu copaci, nu piață de evenimente. Toate, în diverse culori și anotimpuri. Expoziția stă pe simeze până la 12 martie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ